Hlavní obsah

Pověřený ředitel Národního technického muzea Rambousek rezignoval

Právo, far

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Příběh personálních zvratů v Národním technickém muzeu (NTM) pokračuje. Po řediteli Horymíru Kubíčkovi, kterého ministr kultury Jiří Besser minulý týden odvolal kvůli podezření ze špatného hospodaření a obohacování se na úkor muzea, odchází z NTM jeho pověřený ředitel Oldřich Rambousek. Ve čtvrtek rezignoval na všechny své funkce. Právu to potvrdil tajemník a mluvčí ministra kultury Stanislav Brunclík.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Článek

Mezi hlavními důvody svého odchodu Rambousek uvedl dlouhodobě neutěšený stav v muzeu. Zároveň přiznal, že nedovedl zajistit, aby odvolaný ředitel Kubíček nadále nezasahoval do chodu a řízení NTM. Pro úplnost je nutné zmínit, že Rambousek zastával od ledna roku 2008 v muzeu post ekonomického náměstka.

Besser pověřil dočasným vedením instituce Tomáše Wiesnera, který na ministerstvu kultury působí jako ředitel Odboru ochrany movitého kulturního dědictví. Mluvčí ministra zároveň dodal, že se intenzivně pracuje na vypsání výběrového řízení.

Kubíčka odvolal minulý týden ministr kultury Jiří Besser. Důvodem byly nepřiměřeně vysoké odměny, které si šéf muzea sám fakturoval. Ročně si dal odměnu 400 000 korun, což byla polovina všech peněz, které mělo muzeum na odměny určeno. [celá zpráva]

Kubíček nařčení odmítá a chce se bránit soudní cestou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám