Hlavní obsah

Česko je připraveno přijmout několik disidentů z Kuby

Právo, Michael Švec, Alexandr Petrželka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik kubánských disidentů propuštěných na základě diplomatického jednání mezi Kubou, Španělskem a katolickou církví je připravena přijmout Česká republika.

Foto: Reuters

Takzvané Ženy v bílém protestují v ulicích kubánské Havany, aby upozornily na nezákonné věznění svých manželů - politických odpůrců.

Článek

Ochotu poskytnout Kubáncům azyl už vyjádřil koncem července šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg v Bruselu, nabídka byla mezitím oficiálně předána španělskému ministerstvu zahraničí a havanskému arcibiskupovi Jaime Ortegovi. Právě Madrid a katolická církev s Havanou propuštění vězňů vyjednaly.

Zda některý z disidentů nabídku využije a přesídlí do ČR, může být jasné už do měsíce, sdělil Právu mluvčí ministerstva Jiří Beneš. „Čekáme, jestli na tu nabídku bude reflektováno, jestli někdo bude do Česka chtít,“ řekl.

ČR je připravena poskytnout azyl celkem až 10 osobám, tedy propuštěným politickým vězňům a jejich rodinám, dodal s tím, že na možném přesídlení disidentů MZV spolupracuje s vnitrem. Kubánci by měli v souladu s dohodou uzavřenou havanskými úřady, kubánskou katolickou církví a Španělskem odletět nejprve do Madridu a odtud dále do Česka, upřesnilo vydání miamského listu El nuevo herald s odkazem na španělskou agenturu EFE.

Vnitro zatím neuvedlo, jak bude o případné azylanty v ČR postaráno, vše je ve stadiu příprav. „Realizace záměru přesídlení kubánských disidentů a jejich rodinných příslušníků do ČR se nachází na samém počátku. Ministerstvo vnitra nyní ve spolupráci s Ministerstvem zahraničí připravuje modus operandi akce s cílem zajistit hladký přesun disidentů na území ČR a vytvořit optimální podmínky pro jejich integraci,“ sdělil Právu Vladimír Řepka z tiskového odboru ministerstva.

I USA vyjádřily ochotu přijmout

Podle EFE jim v ČR bude kromě statutu politického uprchlíka uděleno povolení k pobytu a zaměstnání, poskytnuta ekonomická pomoc a možnost umístit děti ve škole.

Ochotu přijmout propuštěné kubánské disidenty v neděli také vyjádřily USA. Prohlásila to ministryně zahraničí Hillary Clintonová v sobotním telefonickém rozhovoru se španělským kolegou Miguelem Ángelem Moratinosem.

„Clintonová Moratinosovi sdělila, že USA jsou ochotny přijmout politické vězně, pokud budou splňovat běžné americké normy,“ řekl podle ČTK mluvčí španělské diplomacie.

Kubánská vláda Raúla Castra v červnu církvi slíbila, že postupně propustí 52 odpůrců komunistického režimu, zatím se jich na svobodu dostala přibližně polovina. Další by měli vyjít z vězení v následujících měsících.

Někteří z disidentů již na základě dohody odcestovali do Španělska, jiní to odmítli s tím, že chtějí raději zůstat na Kubě, nebo odejít do USA.

Anketa

Má ČR přijmout disidenty z Kuby?
Ano
70,7 %
Ne
29,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 32052 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám