Hlavní obsah

Rath: Kolegové prosazují osobní zájmy, místo aby kritizovali vládu

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středočeskému hejtmanovi Davidu Rathovi (ČSSD) se nelíbí výroky jeho stranického kolegy Michala Haška, které ovšem nejsou jediným důvodem, proč v podporuje na post šéfa ČSSD Bohuslava Sobotku a ne Haška. "Sobotka je úřadující předseda, tedy vede soc. dem. do voleb. Myslím si, že je naprosto správné, abychom všichni minimálně do voleb za ním jednoznačně stáli," řekl v rozhovoru pro Právo Rath.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec a středočeský hejtman David Rath

Článek

Nemohou ale spory, které máte vzájemně třeba s Haškem, ČSSD před volbami výrazně poškodit?

Bohužel mohou, ale musím říct, že jsem to nebyl já, kdo někoho označil za Haidera nebo krakena, kdo někoho označil, že jeho styl poškozuje to či ono. Někteří kolegové si neuvědomují vážnost situace a své osobní zájmy nadřazují nad zájem celé ČSSD. Je mi to líto, ale je to realita, s kterou se v tuto chvíli asi nic zásadního nedá udělat.

Říkal jste, že zvážíte kandidaturu na místopředsedu, pokud budete mít podporu ve svém regionu. Zvážil byste i kandidaturu na statutárního místopředsedu, na pozici druhého muže ČSSD?

Skutečně mi nejde o nějaké pozice ve vedení ČSSD. Mě spíše trápí, že se málo zabýváme tím, co dělá vláda, jak škodí ČR. Současně mi vadí, že se soc. dem. málo zabývá vysvětlováním toho, co je naším principem, to jest uhájení základních pilířů státu veřejných služeb. Tedy státu, který zajistí kvalitní zdravotnictví, školství, vědu, kulturu, ale i bezpečnost svých občanů.

Daleko víc se věnujeme debatám, kdo bude místopředsedou, jestli prvním nebo druhým, a kdo předsedou. Strašně bych rád, kdybychom spíše začali debatovat, jak se postavíme plánům této vlády a jak obhájíme základní názorový pilíř soc. dem. politiky.

Kritizoval jste setkání šéfa Asociace krajů ČR Haška s premiérem Petrem Nečasem ODSS). Jaký styl komunikace hejtmanů s vládou byste volil vy?

Kraje jsou v přímém ohrožení. Vláda připravuje výraznou redukci příspěvků na činnost domovů seniorů. Extrémně nebezpečná věc, vláda chce snížit o deset procent platy našim zaměstnancům – kraje zřizují školy, muzea, galerie, domovy důchodců, nemocnice nebo záchrannou službu. Ruku v ruce snížení platů znamená nižší daňový výběr, kraje opět dostanou do svých rozpočtů méně peněz.

Čekal bych, že především předseda Asociace krajů ČR bude proti všem těmto plánům minimálně důrazně protestovat, bude vyjadřovat nesouhlas. V zoufalství jsem asi před čtrnácti dny řekl, že pokud nám vláda seškrtá peníze na domovy důchodců, my nebudeme schopni zajistit jejich chod. S trochou nadsázky, která má ale bohužel racionální jádro, jsem říkal, že nám pak nezbude než domovy vrátit zpátky státu, ať nám ukáže, jak to provozovat bez peněz.

Čekal jsem, že se ke mně přidá celá Asociace krajů ČR. Výsledkem bylo, že pan kolega Hašek předřadil osobní antipatii vůči mně nad zájmy statisíců důchodců, kteří žijí v domovech seniorů. Někteří kolegové místo aby kritizovali vládu, nevybíravě se pouštějí do svých spolustraníků. A to vidím jako naprosto sebevražednou a zničující strategii.

Reklama

Výběr článků

Načítám