Hlavní obsah

Do Česka se ženou nové bouřky s přívalovými dešti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko se musí připravit na novou vlnu přeháněk a bouřek, které se mohou během pondělí místy objevit v podobě přívalových dešťů a nárazového větru. Předchozí předpovědi upřesňuje aktuální zpráva Českého hydrometeorologického ústavu.

Foto: Petr Josek, Reuters

Článek

Během noci se na severozápadě Čech objeví oblačnost, místy přeháňky a bouřky. V Krušných horách by mohlo za 24 hodin spadnout v průměru do deseti milimetrů srážek, na jiných místech by to mělo být do tří až pěti milimetrů. Nárazový vítr by místy mohl vát rychlostí 54 kilometrů v hodině.

Nejnižší teploty se mají pohybovat kolem 18 až 14 stupňů Celsia. Mírný jihozápadní až jižní vítr o rychlosti 2 až 5 m/s, v bouřkách zesílí.

Přes den má být v pondělí v Čechách spíše oblačno až zataženo s přeháňkami a bouřkami. Teploty mohou vystoupat až 32 stupňům Celsia. Oblačnost se srážkami by se pak v úterý měla přesunout na Moravu.

Bouřky, deště a ničivé záplavy zasáhly v srpnu Česko dvakrát. Nejprve na konci předminulého týdne zpustošily Liberecký kraj a Děčínsko na Ústecku, kde se z jejich následků vzpamatovávají lidé a firmy dodnes. Pět lidí přišlo o život. Přírodní živel tam způsobil miliardové škody na majetku lidí, silnicích a železnici, některá místa byla zcela odříznuta od světa. Vláda musela vyslat na pomoc postiženým regionům armádu a uvolnit stamiliónovou pomoc.

Dvě vlny prudkých bouří také zasáhly přesně před týdnem Prahu a její okolí. Podle hydrometeorologů spadlo do pondělního rána v hlavním městě 40 až 45 milimetrů vody. Kroupy poničily auta a domy, šest lidí bylo zraněno. Škody byly přes 1,5 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám