Hlavní obsah

Lidé si připomněli 42 let od vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa

Právo, rap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U budovy České rozhlasu si v sobotu před polednem lidé připomněli 42. výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy na území tehdejší Československé socialistické republiky. Na místo, které se stalo symbolem těchto událostí, dorazila zhruba stovka lidí, především pamětníků invaze, a také zástupci státu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Na místo dorazila zhruba stovka lidí, především pamětníků invaze, a také zástupci státu.

Článek

Mezi nimi byl například předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) místopředsedkyně Sněmovny Vlasta Parkanová (TOP 09) nebo ministr kultury Jiří Besser (za TOP 09), a také náměstkyně primátora Prahy Marie Kousalíková.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda senátu Přemysl Sobotka, místopředsedkyně Poslanecké Sněmovky Vlasta Parkanová a ministr kultury Jiří Besser

Všichni se ve svých projevech shodli, že svoboda není zadarmo a ti odvážní ji museli vybojovat. Kousalíková srovnala dvacetiletou dobu po invazi k období inkvizice, mučení a trýznění popisovaném v knize Václava Kaplického Kladivo na čarodějnice.

„Knihou se táhne mučivá ztráta naděje, stejně jako naději, že se vymaníme z komunistické moci zašlapala vojska do dlažby a nastalo dvacet let nesvobody a cenzury,“ uvedla Kousalíková a připomněla politické prověrky, emigrace, hospodářský propad země i fronty a nedostatek běžného zboží.

Foto: Radek Plavecký, ČTK

Mezi účastníky akce nechyběla ani Vlasta Parkanová.

Sobotka upozornil na důležitou roli redaktorů. „Díky nim se lidé dozvěděli pravdu o vpádu cizích vojsk, která měla být zamlčena,“ uvedl Sobotka.

Invaze vojsk Varšavské smlouvy si do konce roku 1968 vyžádala 108 mrtvých, přibližně 500 těžce zraněných osob a stovky lehce zraněných lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám