Hlavní obsah

Státní maturity budou už příští rok, vláda je posvětila

Praha
Aktualizováno

Kabinet premiéra Petra Nečase ve středu podle očekávání schválil státní maturity. Projekt, do něhož stát v minulých letech investoval miliardu a jenž byl několikrát odložen, odstartuje v příštím školním roce. Letos na podzim proběhne generálka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

"Shodli jsme se na tom, že státní maturita nebo nějaká forma státní závěrečné zkoušky je nutná," řekl po jednání vlády premiér Petr Nečas.

Zkouška bude mít dvě části, společnou, v níž musí student splnit "státní" požadavky pro všechny studenty středních škol a část profilovou, která bude odrážet jeho obor. Maturita bude mít dvě verze náročnosti, ta těžší by v budoucnu mohla být podle Dobeše vstupenkou na vysokou školu.

Maturitní zkoušky by se v roce 2011 měly týkat 105 900 žáků.  Podle ministerstva školství náklady státu na jednu maturitu činí 1780 korun při 14 zkušebních předmětech.

„11,8 miliónů testových úloh opraví 15 tisíc vyškolených hodnotitelů. Objem vyrobené zkušební dokumentace ročně bude 25 miliónů stran A4,“ sdělil ministr školství Josef Dobeš (VV) ve zprávě vládě.

Příprava maturit vyšla podle něj už na víc jak miliardu a bude stát ještě další stamilióny. Kalkulované roční náklady na zajištění zkoušek jsou pak 239 miliónů korun. Ministerstvo je chce snížit na 210.

„Tečkou za mnohaletou přípravou je maturitní generálka, která proběhne na více než 90 procentech všech středních škol letos v říjnu,“ sdělil Dobeš, generálka vyjde na 140 miliónů korun. Dobeš generálku vyhodnotí a do konce roku bude o jejím výsledku informovat vládu.

Ministři byli na vážkách

Ministři se před závěrečným schvalováním stavěli k otázce maturit převážně neutrálně. Většina z nich avizovala, že bude pro jejich rozhodnutí klíčové, zda je Dobeš přesvědčí o tom, že celý projekt je po mnoha odkladech připaravený a životaschopný.

Ministři za ODS se zdrželi hlasování, včetně premiéra Nečase.

"Myšlenka srovnávací zkoušky je opodstatněná. Problém je nevhodný název státní maturita, který evokuje zglajchšaltování, dále fakt, že v projektu je utopeno mnoho peněz, a nadměrné zpolitizování celé věci. Je na ministru školství, aby navrhl východisko," řekl Právu například ministr obrany Alexandr Vondra (ODS).

Jiří Pospíšil ODSS), jenž řídí resort spravedlnosti, dodal: „Osobně bych byl spíš pro odklad. Vše ale záleží, jestli nás ministr Dobeš přesvědčí, že vše je připraveno tak, jak má být.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám