Hlavní obsah

Urban srovnal Ratha s Haiderem, hejtman kontroval výzvou k rezignaci

Právo, Jiří Ovčáček

Mezi místopředsedou ČSSD Milanem Urbanem a středočeským hejtmanem Davidem Rathem to opět jiskří. Urban v pondělí varoval, že s Rathem ve vedení by se soc. dem. vydala na cestu extrémních stran typu bývalých republikánů nebo rakouských Svobodných. Rath kontroval prohlášením, že se Urban bojí o post ve vedení strany a vyzval ho, aby buď mlčel nebo rezignoval.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Hejtman Středočeského kraje David Rath (ČSSD)

Článek

Urban zastává názor, že Rathův styl připomíná zesnulého šéfa rakouských Svobodných, populistu Jörga Haidiera. „Styl politiky Davida Ratha velmi připomíná bývalého vůdce Haidera. Bohužel v Evropě některé tyto extrémní strany získávají podporu, ale nepřál bych si, aby se tímto směrem vydala ČSSD, která má 130letou historii a přeci jenom je to strana, která má být na politické scéně seriózní,“ sdělil v pondělí Urban Právu.

Bývalý šéf ČSSD Jiří Paroubek hejtmana Ratha v neděli doporučil přímo na křeslo předsedy strany. Rath kandidovat nechce, ale hovoří o tom, že část spolustraníků ve středních Čechách uvažuje o jeho nominaci na post místopředsedy ČSSD.

Urban je přitom připraven funkci místopředsedy ČSSD příští rok v březnu na stranickém sjezdu obhajovat, což by mohlo znamenat právě souboj s Rathem. „Myslím, že je to trochu předčasné, na druhou stranu cítím poměrně silnou podporu ve středočeské organizaci. Je jedno, jestli by David Rath kandidoval, či nikoliv, pokud tu podporu ucítím, tak do toho půjdu,“ prohlásil Urban.

Středočeský hejtman Rath si ale nenechal přirovnání k Haiderovi líbit. Na Urbanovu adresu v pondělí hejtman sdělil: „Má strach, že už nebude místopředsedou, dostává se do křeče a poškozuje ČSSD před volbami. Díky takovým vzájemným útokům volby prohrajeme. Měl by v zájmu volebního výsledku buď mlčet, či rezignovat a nepoškozovat pověst soc. dem. v očích voličů“.

Není to poprvé, co se Urban s Rathem střetli. Počátkem července loňského roku se část členů ČSSD postavila proti tomu, aby byl Rath na druhém místě kandidátky pro sněmovní volby. Urban tehdy pohrozil, že z kandidátky odstoupí, pokud na ní bude Rath figurovat. Nakonec ale hejtman na kandidátce, stejně jako Urban, zůstal.

Reklama

Výběr článků

Načítám