Hlavní obsah

Po povodních staví armáda provizorní mosty

Právo, Jaroslav Švehla

Přesně týden po ničivých záplavách na Severu Čech zahájila Armáda ČR stavbu provizorních mostů, jako náhradu za poničené či úplně stržené mosty. První kovový most smontovali v neděli tři desítky vojáků ze 151. ženijního praporu z Bechyně v obci Rusínov na Českolipsku.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Vojáci při stavbě mostu

Článek

Vojáci přivezli most ze skladu Státních hmotných rezerv už v pátek. Stavbě předcházel v sobotu podrobný průzkum a zaměření. Samotná montáž a umístění mostu byla otázkou cca 5 hodin.

„Most je osmnáct metrů dlouhý a nosnost má do 20 tun. Práci nám ztížil stísněný prostor. Most nad překážku stojí těsně mezi potokem a budovou,“ popsal zástupce velitele ženijního Jaroslav Janáček a dodal, že vojáci se přesunou do Hřenska na Děčínsku, kde je čeká stavba čtyřiadvacetimetrového mostu přes řeku Kamenici.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Vojáci při stavbě mostu

Provizorní most vysvobodil obyvatelé z několika desítek domů a chalup, které minulou sobotu uvěznily dva propadlé mosty na začátku a konci obce. Armáda obnovila průjezd v horní části vesnice u obce Svor, druhý most u Cvikova má opravit Krajská správa silnic Libereckého kraje ještě do začátku letošní zimy.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Vojáci při stavbě mostu

Místní včasné obnovení dopravního spojení přivítali. „Někteří se to pokoušeli objíždět lesem, ale tam jsou cesty poničené od těžkých strojů, které odklízejí popadané stromy po nedávné vichřici. Nezbývalo než auto nechat u hospody na okraji obce a pak chodit pěšky,“ řekla Eliška Lůková, která je v pokročilém stádiu těhotenství.

Vojáci začali stavět také provizorní most v Chrastavě na Liberecku. Nahradí secesní most, který vzala voda. Čtyřicetimetrový most bude sloužit zatím jen pro kamióny.

Reklama

Výběr článků

Načítám