Hlavní obsah

Povodeň v Hřensku jsme nezavinili, vzkazují Johnovi ekologové i Povodí Ohře

– Hřensko

Správa Národního parku České Švýcarsko a Povodí Ohře se vzájemně viní z ničivých následků povodně ve Hřensku. Na jednom se ale shodují, jenom klády splavené do řeky Kamenice, jak tvrdí ministr vnitra Radek John, hlavní příčinou zkázy rozhodně nejsou.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Ministr vnitra Radek John navštívil ve čtvrtek odpoledne povodní postižené Hřensko.

Článek

Velké problémy způsobily ve Hřensku klády padlých stromů, které v národním parku zůstávají volně ležet. To označil John (VV) za jeden z problémů a vzkázal ekologům, že musí ustoupit v ochraně národního parku a nesmí nechávat ležet popadané stromy.

"Povodeň ve Hřensku nevznikla proto, že by se ucpal jeden mostek. Vždyť tam v jednu chvíli byly čtyři metry vody," mluvčí parku Tomáš Salov a dodal, že voda tekla ze všech stran, nejen z Kamenice, ale i po silnici z Mezné a ze skal.

V soutěskách podle Salova stromy moc nerostou, naplaveniny se posbíraly už dříve a soutěskami jen propluly. "Bylo tam i palivové dřevo nebo odpadky. Ty z parku určitě nepocházely," dodal. Navíc připomněl, že velká část dřeva, která se v Hřensku vzpříčila o stržený silniční most, byla z hráze udržující hladinu řeky pro průjezd na lodích. A tu tam postavili provozovatelé, tedy obec Hřensko.

Správa Národního parku není správcem toku řeky Kamenice, proto jí podle Salova odklízení překážek v řece nepřísluší. To má na starosti Povodí Ohře. Jeho mluvčí Jan Svejskovský práci Povodí Ohře brání. Právě správa parku jim podle něj často nedovolí pokácet stromy, které by mohly spadnout a ucpat koryto řeky.

"Udržujeme porosty na břehu a čistíme sedimenty v řece," řekl Svejkovský. Naposledy usazeniny z Kamenice odklízeli vloni po červencové povodni, letos se to po povodni v červnu ještě nestihlo. "V některých místech, například u obce Janská, nám to letos správa parku nepovolila," dodal. Při kácení v obci se navíc musí vyjádřit i místní odbor životního prostředí.

Víkendová povodeň v Hřensku napáchala škody za více než 100 miliónů korun. Zničila jeden z příjmů obce, vyhledávanou turistickou atrakci - plavbu na lodích v soutěskách Kamenice. Největší problémy obci působí stržený silniční most a čtyři lávky pro pěší. V sobotu, v době kulminace, protékalo Hřenskem stejně vody jako v Praze ve Vltavě. Výška hladiny řeky přesáhla čtyři metry. Běžně je výška hladiny Kamenice asi 50 centimetrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám