Hlavní obsah

John ve Hřensku: Hasiči nesmí lidi opustit, přicházejí deprese

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hřensko

Ministr vnitra Radek John (VV) po čtvrteční návštěvě povodněmi poničeného Hřenska řekl, že hasiči musí i nadále usilovně pracovat na odstraňování škod a dodávat tím optimismu lidem, kteří s odstupem doby stále častěji upadají do depresí.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Ministr vnitra Radek John (VV) na obhlídce ve Hřensku

Článek

„Hasiči nesmí lidi opustit, přicházejí deprese,“ uvedl. Už byl kvůli povodním zaznamenán případ sebevraždy, další žena byla zachráněna při pokusu o oběšení. Ministra dostihla zhruba deset minut po příjezdu do Hřenska silná bouřka. Největší liják strávil v jedné z poničených restaurací.

Při obhlídce ocenil práci hasičů a vojáků, kteří usilovně pracují dnem i nocí na čištění koryta Kamenice. Liják a předpovědi meteorologů v přítomných vzbudily obavy, zda se velká voda nemůže opakovat.

Velké problémy způsobily ve Hřensku klády padlých stromů, které v národním parku zůstávají volně ležet. To označil John za jeden z problémů a vzkázal ekologům, že musí ustoupit v ochraně národního parku a nesmí nechávat ležet popadané stromy.

„Musí se odstranit příčina, aby zdejší lidé nemuseli snášet další a další povodně,“ řekl. Ve Hřensku jich za poslední dobu bylo již sedm. Jako další opatření navrhuje ministr přísný zákaz stavění nových domů v záplavových oblastech.

S ministrem souhlasil i starosta Josef Černý. Ten škody v obci odhaduje na téměř 200 miliónů korun. Vnitřní část Hřenska je stále pro turisty uzavřená

„Jak se nám daří odstraňovat nánosy, zjišťujeme stále větší a větší rozsah poškození,“ řekl Černý Právu. Katastrofálně jsou ve Hřensku poškozené soutěsky na řece Kamenici, podle odhadu starosty budou zprovozněny nejdříve v příštím roce o Velikonocích. Poničený most, který uzavřel cestu z Hřenska na Meznou, by měli znovu postavit vojáci ze státních hmotných rezerv.

Podle Johna v Ústeckém kraji bezvadně pracuje krizový štáb, kraj je tak mimo větší pozornost. Česká republika je podle ministrových slov na další povodně připravena. „Hasiči vydali ze svých zásob vše, bude je třeba doplnit. I proto je třeba udělat solidární povodňový fond. Kdo tohle uvidí, šťastně, že sám není postižen, tu stovku dá,“ dodal John.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám