Hlavní obsah

Česko zasáhly znovu prudké bouřky, v Ústí zavřeli mosty

• Aktualizováno

Česko od západu zasáhly prudké bouřky. Řádily nejvíce opět na severu a středu Čech. Po prudké průtrži mračen zůstaly ve čtvrtek odpoledne několik desítek minut neprůjezdné oba silniční mosty přes řeku Labe v Ústí nad Labem. Voda zaplavila následně i hlavní silniční tah z Děčína do Teplic. Srážkové systémy mají přecházet přes Českou republiku i v dalších dnech.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Rozvodněný Klíšský potok zatopil v Ústí za areálem Spolchemie řadu aut a u západního nádraží se vytvořilo velké jezero.

Článek

Mluvčí ústecké radnice Milan Knotek řekl ČTK, že kanalizace na některých místech nestačila pobrat vodu a silnice směrem k mostům byly zatopené. Strážníci proto mosty uzavřeli, ale po 18. hodině bylo spojení přes Labe obnoveno.

Podle Knotka se hasiči snažili z ohrožených míst vodu odčerpat nebo musela kanalizací sama odtéci. Mluvčí policie Vladimír Junek dodal, že ve stejné chvíli se na jednom z mostů navíc srazily tři automobily. Další vůz uvízl pod viaduktem.

"Máme již nyní hlášeno kolem 60 různých událostí," uvedl Knotek. Podle něho voda zatopila nejen silnice, ale dostala se i do některých sklepů po celém Ústecku. Primátor Ústí Jan Kubata proto na 22:00 svolal bezpečnostní radu. Nicméně mluvčí hasičů prohlásil, že blesková povodeň nezpůsobila žádné větší problémy a voda rychle opadá.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Blesková povodeň zanechala na silnicích v Ústí nebezpečnou vrstvu bahna a štěrku.

Po odpolední bouřce se v podvečer rozvodnil Klíšský potok, který v centru Ústí vede v podzemí a protéká areálem Spolchemie. Za ní ale voda proudí jen zhruba 80 centimetrovým potrubím a to nezvládlo příval vody pobrat. Voda si tak nalezla cestu na povrchu. Zatopila řadu aut, v Revoluční ulici u západního nádraží se vytvořilo velké jezero.

Hladina Labe je na úrovni z roku 2002 a stále stoupá. Vysoká voda zaplavila podle České televize hlavní silniční tah z Děčína do Teplic. V Modré na Děčínsku se propadla část silnice.

Další srážky jsou cestě

Srážkové úhrny podle Českého hydrometeorologického ústavu přesáhly v Ústeckém kraji 50 mm a způsobily rozvodnění menších toků.

Srážkový systém měl ve večerních hodinách přecházet přes okresy Kolín, Nymburk a Jičín. Podle meteorologů ale napršelo méně, než při předchozím víkendu, kdy voda způsobila rozsáhlé povodně. Postupně se očekává přesun bouřek směrem na Liberecko, které bylo o víkendu rovněž postiženo.

Intenzivní bouřky se navíc objeví i během následujících dnů. Ze čtvrtka na pátek budou srážkové systémy přecházet přes území Čech a v sobotu se pak přesunou na Moravu a do Slezska.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám