Hlavní obsah

Na povodně si musíme zvyknout, slyšel Drobil od meteorologů

– Praha

Plánované úspory ve státním rozpočtu se dotknou i meteorologů. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) se pokusí ušetřit tak, aby nebyla ovlivněna kvalita předpovědí. Při čtvrteční návštěvě ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS) to uvedl šéf ústavu Ivan Obrusník. Meteorologové také upozornili, že na povodně bychom si měli zvyknout.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr životního prostředí Pavel Drobil (vlevo) a ředitel Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Ivan Obrusník

Článek

Meteorologové hovořili s ministrem také o záplavách, které přinesly deště z minulého týdne.

Je třeba, abychom si všichni zvykli na to, že ty povodně budou
klimatolog ČHMÚ Radim Tolasz

"Je třeba, abychom si všichni zvykli na to, že ty povodně budou," upozornil klimatolog Radim Tolasz s tím, že je lepší brát výstrahy vážně a raději se dvakrát zbytečně připravit na možné povodně a potřetí si zachránit život.

Právě omezení výstražné služby, která může varovat občany před možným nebezpečím, se bude ČHMÚ snažit minimalizovat. "Budeme se snažit, aby omezení výstražné služby bylo co nejmenší," uvedl Obrusník.

Meteorologové zároveň upozorňují, že lokální silné deště, jaké o minulém víkendu zaplavily severní Čechy, bude vždycky problematické předpovědět.

Od státu dostává ČHMÚ pouze polovinu rozpočtu

Ministerstvo musí ještě v tomto roce ušetřit 200 miliónů korun, další půlmiliardové škrty jej čekají v roce 2011. ČHMÚ zaměstnává asi 800 lidí, roční provoz stojí státní pokladnu 350 miliónů korun.

Státní dotace přitom tvoří pouze polovinu rozpočtu ústavu, na zbytek si musí vydělat komerční činností. Kompletní informace a předpovědi proto ústav poskytuje za úplatu, většinu údajů si ale mohou lidé vyhledat zdarma na jejich webu. ČHMÚ na rozdíl od jiných institucí navíc může čerpat peníze z Evropských fondů jen velmi obtížně.

Reklama

Výběr článků

Načítám