Hlavní obsah

Klaus se při setkání se Schwarzenbergem zajímal o rušení konzulátů

– Praha

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg vysvětloval ve čtvrtek prezidentu Václavu Klausovi nutnost rušení českých zastupitelských úřadů kvůli úsporám ve státním rozpočtu. Po setkání na Pražském hradě šéf diplomacie novinářům řekl, že podle hlavy státu jsou podobné kroky odpovědností ministra.

Foto: Petr Horník, Právo

Vicepremiér Karel Schwarzenberg (TOP 09) po setkání s prezidentem Václavem Klausem

Článek

Podle neoficiálních informací chce Schwarzenberg zřejmě uzavřít pět ambasád - dvě v Jižní Americe, mimo jiné ve Venezuele, dvě v Africe, mimo jiné v Nigérii, jednu v Asii, a také jeden konzulát v Indii. Ministerstvo i vláda však přesný seznam zemí tají a ani dnes Schwarzenberg konkrétnější nebyl.

O seznamu měla původně jednat vláda už tuto středu. Materiál se jí nakonec na stůl nedostal, věc prý vyžaduje ještě další jednání. Podle vyjádření ministra zahraničí by bylo nezdvořilé oznámit, které zastupitelské úřady budou zrušeny před tím, než vláda věc znovu prodiskutuje příští týden.

Ministerstvo zahraničních věcí kritizoval v souvislosti s plánovaným rušením ambasád i sněmovní zahraniční výbor, chce být o věci předem informován. Výbor proto požádal Schwarzenberga o to, aby osobně důvody vedoucí k uzavření zastupitelských úřadů objasnil a předložil analýzu.

Důvodem k záměru zrušit některé ambasády jsou škrty v rozpočtu. Naposledy ministerstvo zrušilo českou misi v Angole, uzavřen byl také konzulát v kanadském Montrealu. Předchozí kabinet už rozhodl o tom, že se zruší česká zastoupení v brazilském Sao Paulu, australském Sydney, v Zimbabwe a v Kolumbii. Česká diplomacie zvažuje zřizování společných úřadů s jinými zeměmi EU.

Ministr zahraničí po schůzce s Klausem dodal, že prezidenta informoval také o výsledcích svých zahraničních cest do Polska a Maďarska.

Reklama

Výběr článků

Načítám