Hlavní obsah

Za malé množství alkoholu nebude bodový trest, souhlasila vláda

– Praha

Vláda ve středu podpořila senátní návrh na úpravu systému trestání řidičů. Senátoři v něm chtějí zrušit bodový trest za malé překročení rychlosti, za naměření alkoholu do 0,3 promile nebo nezapnutí světel u vozidla. Naopak požadují přísnější tresty za nepřipoutání se bezpečnostními pásy a ohrožení jiných účastníků provozu. Návrh bude nyní projednávat Sněmovna.

Foto: Petr Horník, Právo

Za naměření alkoholu do 0,3 promile by nadále hrozila pokuta, nikoliv však bodový trest. Ilustrační foto

Článek

Pokud by policisté při dechové zkoušce naměřili řidiči nejvýše 0,3 promile alkoholu, hrozila by mu nově jen pokuta do 5000 korun. Nulová tolerance k alkoholu za volantem by tak podle tvůrců senátorské předlohy zůstala zachována.

Nečas: Povolte Čechům jedno pivo a dají si dvě

Návrh podle jeho autorů vychází z norem v západoevropských zemích a také z praxe, že policisté prý tolerují naměření alkoholu do 0,25 promile. Tuto hladinu podle senátorů z řad lékařů nemusí způsobit pouze pití alkoholu. Senátoři naopak navrhli zpřísnit bodový trest za vyšší množství alkoholu, a to ze šesti na sedm bodů.

Předseda kabinetu uvedl, že pokud by bylo na něm, nepovolil by žádný alkohol za volantem. "Pokud povolíte nám Čechům jedno pivo, dáme jedno a půl až dvě," řekl Nečas. Rozhodnutí o tom, zda určité množství alkoholu u řidičů tolerovat či nikoli, je však na Poslanecké sněmovně, dodal premiér.

Jinak jde podle Nečase senátní návrh novely zákona o provozu na pozemních komunikacích správným směrem. Přesto měl kabinet některé námitky. Je třeba jednoznačně upravit provádění kontrol technického stavu, stanovit právo přednosti jízdy nebo zavést parkovací průkazy pro zdravotně postižené, uvedl Nečas na tiskové konferenci po středečním jednání vlády.

Mírné překročení rychlosti bez bodu

Přidělení bodů nemá podle návrhu hrozit za překročení povolené rychlosti v obci nejvýše o pět kilometrů v hodině, mimo obec o deset kilometrů za hodinu. Řidič by i za to ale mohl dostat pokutu od 1500 do 2500 korun. Za vyšší překročení rychlosti by dál byly udělovány dva, tři nebo až pět bodů a vyšší pokuta podle toho, jak rychle řidič jel.

Zrušeny by měly být podle návrhu jednobodové tresty, například za porušení povinnosti denního svícení nebo neoprávněnou jízdu ve vyhrazeném jízdním pruhu. Dvoubodový trest má být zrušen za nedovolenou jízdu po vyhrazeném jízdního pruhu, stejně tak pětibodový trest pro starší řidiče, kteří sebou nemají platný posudek o zdravotní způsobilosti.

Z šesti na sedm bodů návrh zpřísňuje trest za jízdu řidiči, kterému byl zadržen řidičský průkaz, za porušení zákazu předjíždění vozidla nebo za otáčení se a couvání na dálnici. Pět místo tří bodů má hrozit za ohrožení jiného řidiče při přejíždění mezi jízdními pruhy. Porušení povinnosti použít dětskou autosedačku nebo bezpečnostní pás pro děti má být trestáno čtyřmi body, u dospělého třemi body. Nyní za obé hrozí body dva. Dva body místo tří by měly být naopak postihem za držení telefonu během jízdy.

Sedmi body má být trestáno také neposkytnutí první pomoci a nepřivolání záchranných složek svědkem dopravní nehody. Naopak jen čtyři body místo sedmi mají být uděleny za řízení vozidla bez odpovídajícího řidičského oprávnění.

Při více přestupcích sankce jen za ten nejvážnější

Předloha by přinesla i další změny. Řidiči, kteří by spáchali za tři měsíce více přestupků, by měli být potrestáni srážkou bodů pouze za ten s nejvyšší sankcí. Policie by podle návrhu měla mít právo zastavit vozidlo a poslat ho do stanice technické kontroly (STK) na překontrolování jeho technického stavu. Pokud by pracovníci STK zjistili závadu, řidič by musel kontrolu uhradit. Stanice přitom může být vzdálena nejvýše osm kilometrů.

Novela také dává možnost vozidlům označeným značkou invalidy či neslyšícího ve výjimečných případech stát i v místech, kde to není povoleno, případně vjet do zákazu vjezdu či pěší zóny. Kamionům a nákladním vozidlům zakazuje v dopravní špičce jízdu v levém pruhu dálnice.

Anketa

Podpořili byste návrh na zrušení bodového postihu po naměření 0,3 promile za volantem?
Ano
55,3 %
Ne
44,7 %
Celkem hlasovalo 35738 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Policisté kontrolovali alkohol u cyklistů

Policisté v sobotu večer kontrolovali na Pardubicku alkohol u cyklistů. Za jízdu v podnapilém stavu cyklistům hrozí stejné pokuty jako motoristům. Policie...

Výběr článků

Načítám