Hlavní obsah

O křeslo v Senátu usiluje rekordní počet kandidátů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O 27 senátorský míst bude v podzimních doplňovacích volbách usilovat celkem 220 kandidátů. Je to zhruba o dvě desítky více než při minulých volbách. Lhůta pro pro nominování kandidátů skončila v úterý.

Foto: Petr Horník, Právo

Jednací sál Senátu

Článek

Navzdory rekordnímu počtu uchazečů o senátorské křeslo mají vlastní kandidáty ve všech obvodech jen ODS a ČSSD. KSČM nakonec nebude mít svého kandidáta na Olomoucku a TOP 09 se rozhodla podpořit kandidáta Věcí veřejných na Pardubicku. Věci veřejné nasadily dvacítku kandidátů, zatímco Suverenita Jany Bobošíkové 24. Ani lidovci neobsadili svými adepty na senátory všechny volební obvody, Strana zelených se spokojila jen se třemi nominacemi.

Největší výběr by měli mít voliči v Praze 10, kde se do voleb přihlásila jedenáctka kandidátů. Desítku nominovaných mají v Praze 6 a 11 a na Karlovarsku, v dalších osmi obvodech mají po devíti kandidátech. Naopak pouze pět kandidátů bude soupeřit na Ústecku, šest na Olomoucku.

Půjde o většinu v Senátu

Volby do Senátu budou letos v půli října společně s komunálními volbami. Lidé v nich určí, zda se v horní komoře udrží pravice a dostane většinu, kterou získala květnovými volbami i ve Sněmovně. Šanci zvrátit poměr sil má ale levice. Nejsilnější senátorskou frakcí by se mohla stát ČSSD s 29 senátory, neboť žádný mandát neobhajuje. Ve snaze získat nové senátory do voleb nasadila i tři své hejtmany. V opačné situaci je ODS - mandát končí 19 ze 36 členů její frakce. Podobně Klub TOP 09 a Starostové bude obhajovat šest senátorských křesel, což jsou dvě třetiny počtu jeho členů.

K nejsledovanějším kláním o křeslo v Senátu by měly patřit souboje na Kutnohorsku, Českokrumlovsku nebo Liberecku. V Kutné Hoře bude kandidovat za ODS manželka někdejšího stranického šéfa Mirka Topolánka, bývalá místopředsedkyně sněmovny Lucie Talmanová, ČSSD nasadila místostarostu Čáslavi Jaromíra Strnada. TOP 09 bude zastupovat ortoped Zdeněk Nováček, lidovce zřejmě úřadující předsedkyně Michaela Šojdrová a místo v horní komoře chce i exposlankyně Olga Zubová (DSZ).

Na Českokrumlovsku nasadila ČSSD proti senátorovi a starostovi Hluboké nad Vltavou Tomáši Jirsovi (ODS) svého bývalého předsedu, někdejšího eurokomisaře a expremiéra Vladimíra Špidlu a TOP 09 kastelána Zdeňka Troupa. Na Liberecku proti předsedovi Senátu Přemyslu Sobotkovi (ODS) kandiduje hejtman Stanislav Eichler (ČSSD).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám