Hlavní obsah

Nečas se dohodl s Haškem na společném jednání vlády a hejtmanů

Právo, Jiří Ovčáček
Praha

Premiér Petr Nečas (ODS) v úterý jednal s šéfem Asociace krajů ČR Michalem Haškem (ČSSD). Dohodli se na společném setkání vlády se všemi hejtmany, které se uskuteční 25. srpna. Řešit se bude rozpočet, protipovodňová opatření nebo třeba zdravotnictví.

Foto: Novinky

Článek

„Nastavili jsme si mantinely vzájemné komunikace,“ prohlásil Nečas po setkání s Haškem na tiskové konferenci. Zdůraznil, že je společným zájmem bez ohledu na stranickou příslušnost zajišťovat veřejné služby při respektování zákonů. Dialog mezi centrální vládou a kraji je podle premiéra nezbytný.

„ČR spravujeme společně,“ uvedl pak Hašek. S premiérem se dohodl, že se budou vždy v horizontu několika týdnů pravidelně setkávat. Scházet se budou i jednotliví ministři s hejtmany. Uskuteční se také společné jednání vlády a hejtmanů, a to 25. srpna ve Strakově akademii.

Na této schůzce se bude řešit rozpočet, protipovodňová opatření, zdravotnictví, sociální služby, dopravní infrastruktura nebo třeba financování středního školství. Hašek v této souvislosti kritizoval záměr zastavit některé dopravní stavby, zvýší to podle něj nezaměstnanost.

Hašek vládu pochválil za postup při povodních

Mezi kabinetem a kraji nesmí podle Haška vzniknout „atomová válka“, avizoval hledání kompromisů. „Budeme samozřejmě hledat kompromisy tam, kde to je možné,“ zdůraznil. Nečas se s Haškem bavil i o Olomoucké výzvě hejtmanů, která obsahuje apel na vládu, aby se koncepčně věnovala protipovodňovým opatřením.

Hašek přitom kabinet pochválil za pomoc poskytovanou na odstraňování povodňových škod. „Ocenil jsem kroky vlády,“ uvedl. Jednání premiéra s šéfem hejtmanů se konalo ve Sněmovně, v prostorách poslaneckého klubu ODS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám