Hlavní obsah

Místopředseda Nejvyššího soudu Kučera sám před soudem. Kvůli Čunkovi

– Praha

Výslechem ostravských státních zástupců v čele s krajskou státní zástupkyní Zlatuší Andělovou začalo v úterý u Vrchního soudu v Praze jednání v kárném řízení s místopředsedou Nejvyššího soudu (NS) Pavlem Kučerou. Žalobu na něj podala předsedkyně NS Iva Brožová, protože podle ní zasahoval do vyšetřování údajné korupční kauzy bývalého vicepremiéra a exšéfa KDU-ČSL Jiřího Čunka.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera s advokátem Tomášem Sokolem

Článek

Andělová popsala své tři schůzky s Kučerou z února a května 2007 zhruba stejným způsobem jako Brožová v kárné žalobě. Setkání se účastnil také exministr spravedlnosti Pavel Němec a ve dvou případech nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká.

Andělová řekla, že Kučera využíval toho, že se znali, aby prodloužil vyšetřování Čunkovy kauzy. Na druhé schůzce prý tvrdil, že není možné Čunka postavit před soud, protože ministři hrozí odchodem z vlády. Na třetím setkání Kučera podle Andělové uvedl, že kvůli hrozbě pádu vlády "nezávislost rozhodování musí jít stranou politickým zájmům".

Andělová řekla, že o schůzkách ihned informovala tehdejšího olomouckého vrchního státního zástupce Iva Ištvana a na poradách i své kolegy Jana Tatárka a Josefa Malinu. Oba její slova potvrdili, chování Kučery považují za neobvyklé.

Soud chce vyslechnout v úterý také Ištvana a svědky navržené Kučerou - Němce, šéfa jihomoravských státních zástupců Petra Coufala a olomouckou vrchní státní zástupkyni Milenu Hojovcovou. Vesecká se z jednání omluvila s tím, že je na dovolené.

Okolo schůzek Andělové, Kučery, Němce a Vesecké se točí také civilní spor známý jako kauza justiční mafie. Soudce Vojtěch Cepl mladší již před dvěma lety uvedl, že se kvůli vyšetřování Čunka několikrát setkali, ačkoliv nikdo z nich neměl důvod do věci zasahovat. V Čunkově případu tak podle nepravomocného verdiktu intervenovali a mohli kauzu ovlivnit.

Reklama

Výběr článků

Načítám