Hlavní obsah

Po deštích se rozjela hlavní houbařská sezóna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konečně rostou, mohou spokojeně konstatovat houbaři z jižní Moravy. První nadšenci se vraceli z přírody s plným košíkem už koncem minulého týdne, usměvavé tváře houbařů byly vidět v Brně a širším okolí města i o víkendu. Další deště pak dávají houbařům jasnou zprávu, hlavní sezóna už začala.

Foto: Drahoslav Ramík , ČTK

Nastalo ideální počasí na sběr hub, shodují se mykologové (ilustrační foto).

Článek

Potvrdil to i Vladimír Antonín z brněnské houbařské poradny. "Je vlhko a teplo, což je pro růst hub ideální," řekl. Za prvních několik hodin nového týdne podle něj houbaři z Brna a okolí přinesli ke znaleckému posouzení desítky hub. Místy byl zájem tak velký, že se tvořily fronty.

Podle Antonína rostou nyní v okolí Brna houby prakticky všude. "Přišli ale i lidé, kteří byli na houbách v Bílých Karpatech," řekl Antonín. Houby podle něj rostou v listnatých i jehličnatých lesích a nadchází ta pravá houbařská podzimní sezona, která končí obvykle až s příchodem mrazů. "Letos je to ale celé divné, takže nějak prognózovat si rozhodně netroufám," uvedl Antonín.

Hlavně bedle a suchohřiby

Podle houbařů, kteří v pondělí přišli do brněnské mykologické poradny, rostou hlavně bedle, suchohřiby a další druhy hřibů. Spektrum je poměrně široké a houby již rostou i ve vyšších polohách.

Lidé do mykologické poradny přicházejí s tím, aby jim odborníci poradili, zda je určitá houba jedlá či nikoliv. V mnoha případech je pak rada odborníka zachrání před zdravotními problémy. "Jeden houbař přinesl závojnatku olovovou, což je poměrně jedovatá houba. Dále jsme tu měli žampiony zápašné, jejichž konzumace vede k žaludečním problémům," uvedl Antonín.

Na houby už od rána

Spokojená s úlovkem posledních dní je i Edita Štarhová z Nedvědice, která leží na samém okraji Vysočiny. "O víkendu jsme si z lesa přinesli dva košíky," uvedla. Na úpatí Vysočiny podle ní roste hlavně hřib smrkový, bedle, růžovky nebo holubinky. Její rodina si už pochutnala na praženici. Z hub doma připravují také omáčky nebo toustové pomazánky. Štarhová, která za prací dojíždí denně do Brna, také pravidelně potkává houbaře, kteří jezdívají už ráno opačným směrem. Brňané podle ní do Nedvědice a okolí jezdí za vyššími úlovky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám