Hlavní obsah

Rath: Šetření nás donutí darovat sociální ústavy státu

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Středočeský hejtman David Rath (ČSSD) chce darovat krajské sociální ústavy státu. Kraj nebude mít podle něj po avizovaných vládních úsporách a snížení dotací na provoz domovů důchodců nebo ústavů pro zdravotně postižené peníze.

Foto: Milan Malíček, Právo

David Rath

Článek

„V tuto chvíli je to trochu nadsázka, ale pokud skutečně vláda sníží dotace na polovinu, jak se o tom teď mluví, pak my už nebudeme mít na provoz. Když nám na to nedávají peníze, tak ať si zkusí udržet provoz sami,“ uvedl Rath s tím, že by krajskému zastupitelstvu v případě razantních vládních škrtů navrhl bezúplatný převod zhruba stovky krajských sociálních zařízení na vládu.

Stejně tak mluví hejtman o dalších drastických opatřeních, pokud by se příjmy kraje od státu ztenčily. „Škrty vlády ohrožují chod celého veřejného sektoru. Dají se očekávat nižší mzdy ve školství, v nemocnicích a sociálních ústavech. Také se může stát, že budeme muset v zimě vyhlásit prázdniny, protože školy nebudou mít na topení,“ řekl hejtman.

Podle něj se vláda ukazuje jako dobrá hospodářka, která šetří, ale kraj musí všechny služby zajistit bez peněz. Kabinetu Petra Nečase (ODS) rovněž vzkázal, že pokud nechce poslat dotace, měl by alespoň kraji umožnit vybírat vlastní daně a na provozování služeb vybrat peníze jinak.

Vostré ani Haškovi se Rathův nápad nelíbí

Rathův nápad převést v případě výrazných škrtů krajské sociální ústavy na stát zkritizovala dokonce i místopředsedkyně KSČM a středočeská poslankyně Miloslava Vostrá. „Nepřijde mi rozumné, aby se stali důchodci a klienti sociálních ústavů rukojmím mezi krajem a státem,“ řekla Vostrá Právu.

Stejně tak odmítla Rathův návrh vypisovat krajské daně, pokud vláda neposkytne dotace. „Krajské daně nejsou řešením. Nejsme tak velký stát, abychom si mohli dovolit ještě čtrnáct malých státečků,“ míní Vostrá.

Rath narazil také u šéfa Asociace krajů ČR Michala Haška (ČSSD). „Nemohu než konstatovat, že svá vyjádření doktor Rath již dlouhodobě nekonzultuje s Asociací krajů ČR. Vyjadřují jeho osobní stanovisko hejtmana Středočeského kraje a neodrážejí většinový názor hejtmanů a hejtmanek. Přesto beru jeho názor na vědomí a věřím, že se zúčastní po čase jednání Asociace krajů ČR, kde požádá o diskusi na toto téma,“ sdělil Hašek Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám