Hlavní obsah

Nová esa pražské ODS: bývalý hokejista Bříza a hudebník Kalousek

Praha
Aktualizováno

Pražská ODS nominovala do čela tří ze sedmi kandidátek nové tváře. Jde o generálního manažera a bývalého hokejového gólmana pražské Sparty Petra Břízu, hudebníka Jana Kalouska a lékaře Bohuslava Svobodu. Podle politologů to svědčí o tom, že se ODS bojí volebního výsledku.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý sparťanský gólman Petr Bříza a hudebník Jan Kalousek

Článek

Jako šéf jednoho z obvodů kandiduje i šéf pražské ODS poslanec Boris Šťastný. Kdo bude za občanské demokraty kandidovat na primátora hlavního města, oznámí strana až 28. září.

Konkurenční TOP 09 již před časem oznámila, že jejím kandidátem do čela pražské radnice bude bývalý guvernér České národní banky Zdeněk Tůma. VV nominovali Markétu Reedovou, ČSSD pak Jiřího Dienstbiera mladšího.

Štastný uvedl, že ODS půjde v Praze do voleb s vlastním praporem, na němž vedle stranického loga figuruje i motto celé kampaně "tradice i budoucnost".

Politologové se diví

Politologové pokládají volbu kandidátek za kontroverzní. Politolog Jan Petránek se stavěl k obsazení kandidátek v čele se zpěvákem a hokejistou skepticky s tím, že do „politiky jdou lidi, kteří ji nikdy předtím nedělali.“

„To jsou vývěsní štíty, které uspěly v šoubyznysu, ale nemají žádné politické myšlení,“ reagoval na zprávu o obsazení kandidátek pražské ODS Petránek.

Další odborník na politiku Tomáš Lebeda pak Novinkám sdělil, že za podstatné vidí zejména to, že se „kompletně změnila politika pražské ODS a její tradiční postupy“.

„V případě ODS je to neobvyklý a nový postup. Dosud byla ODS stranou, která nejméně ze všech pouštěla na své kandidátky nestraníky. Jestli to teď dělá, svědčí to o tom, že je v krizi a bojí se volebního výsledku,“ uvedl politolog.

Nemají žádné jméno. To není dobrý vzkaz.

Podotkl také, že ODS si dosud vždy potrpěla na tom, aby představovala na kandidátkách lidi s určitou vnitrostranickou kariérou.

Za spíše nešťastný krok označil Lebeda záměr ohlásit kandidáta na primátora až 28. září, jen o něco více než dva týdny před volbami. „Nevěští to nic dobrého, kampaň se rozbíhá už nyní a představte si, že by při volbách do Sněmovny nebyl vůbec znám kandidát na premiéra,“ vysvětlil Lebeda.

S tím souhlasí i Petránek, podle nějž to svědčí o tom, že lidé, kteří mají za ty kandidátky zodpovědnost, nejsou připraveni. „Nemají žádné jméno. To není dobrý vzkaz,“ řekl Petránek.

Kandidáti stran v Praze
ODSPetr Bříza, Jan Kalousek
TOP 09Zdeněk Tůma*
ČSSDJiří Dienstbier ml.*
VVMarkéta Reedová*
*kandidáti na primátora

Reklama

Výběr článků

Načítám