Hlavní obsah

Povodně spláchly čtyři miliardy korun

• Aktualizováno

Liberecký kraj začal vyčíslovat škody, které způsobily víkendové bleskové povodně. Hrubý odhad se šplhá nad částku čtyř miliard, sdělil v pondělí novinářům na tiskové konferenci po zasedání libereckého krizového štábu hejtman Stanislav Eichler. Ještě v neděli byl přitom odhad škod poloviční.

Článek

Škody na krajských komunikacích a mostech vyjdou zhruba na 1,5 miliardy korun. Stejně tolik činí škody na majetku kraje, obcí a obyvatel. Eichler při tom zdůraznil, že se jedná o velmi hrubý odhad. Na povodí pak vznikly škody asi za jednu miliardu.

Místní pozorovatelé hovoří o stržených můstcích i silničních mostech, domy jsou podemleté, silnice potrhané, základní infrastruktura celkově kolabuje.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Raspenava na Liberecku 9. srpna, dva dny po povodňové vlně.

Krizový štáb se ráno usnesl požádat vládu o 30 miliónů korun na okamžitou pomoc, které by putovaly například na benzín pro hasiče, vysoušeče, potraviny, pitnou vodu a další zajišťovací prostředky. Vláda nakonec po svém mimořádném jednání vyslala do Libereckého kraje celkem 40 miliónů a další vojenské jednotky. Ve středu pak bude kabinet diskutovat o uvolnění dalších 350 miliónů. [celá zpráva]

Podle krizového štábu během pondělí začaly situaci komplikovat další problémy. Například podle šéfa libereckých záchranářů Stanislava Mackovíka přišla záchranná jednotka v Hrádku nad Nisou kompletně o své středisko, její pracovníci nyní operují ze základny hasičů.

Mobilní telefony se vybíjejí

Řada praktických lékařů má vyplavené své ordinace, navíc velká voda smetla i lékárny. Lidem s chronickými onemocněními, například kardiakům, dochází léky. Navíc se obyvatelům již vybíjejí mobilní telefony, které není kde dobít, obnovení dodávek elektrického proudu může v některých oblastech trvat i měsíce. Pevné linky zcela vypadly.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Distribuce nápojů v Raspenavě na Liberecku 9. srpna, dva dny po povodňové vlně.

Ještě v neděli evidovali linky první pomoci 20 až 25 volání za hodinu, nyní se hodinový průměr pohybuje kolem dvou až tří telefonátů.

O pomoc si musí starostové kříčet

Hejtman doporučil všem starostům, aby se svými žádostmi o pomoc obraceli přímo na krizový štáb. „Ta pomoc se k nim dostane, ale musí jít touto linií,“ řekl Eichler s tím, že starostové by se neměli rozpakovat o ni žádat. „Někteří starostové, kteří dostatečně nekřičí, tak k nim se ta pomoc nedostane,“ dodal hejtman.

Zástupce armády v krizovém štábu Jan Kulovaný rovněž zdůraznil, že nejdůležitější je v tuto chvíli správná koordinace. O pomoc podle něj nouze není a doložil to i tím, že Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) v noci na pondělí vyslal do postižených oblastí stovky dalších vojáků a asi 44 kusu armádní techniky.

Armáda informovala, že do postižených oblastí vyjelo v pondělí dalších 142 vojáků z Hranic na Moravě a Přáslavic. "Míří do obcí Hejnice, Bílý Kostel, Hrádek nad Nisou, Raspenavy, Višňové a Heřmanic," uvedla Jana Růžičková z tiskového odboru generálního štábu. Dalších 300 vojáků s technikou se  v pondělí připojilo ke kolegům, kteří v oblasti působí již od soboty.  Zhruba 20 mužů působí rovněž v Ústeckém kraji v oblasti Hřenska.

Pomoc v oblastech postižených povodněmi

  • Jak přispět lidem postiženým živlem

Humanitární organizace ADRA – peněžitě na účet 40284028/0300 (variabilní symbol 391), dárcovskou SMS ve tvaru DMS ADRA na číslo 87777, dobrovolníci se mohou hlásit na dobrovolnici@adra.cz.

Diakonie ČCE – finančně na konto 27196349/0800 (variabilní symbol 2010) nebo zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS POMOC POVODNE na číslo 87777.

Společnost Člověk v tísni – peněžitě na účet 72027202/0300 či zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS SOSPOVODNE

Společnost Člověk v tísni – peněžitě na účet 72027202/0300 či zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS SOSPOVODNE na číslo 87777.

Charita ČR – finančně na konto 5015003434/5500 (variabilní symbol 444) nebo dárcovskou SMS ve tvaru DMS POVODNE2010

Charita ČR – finančně na konto 5015003434/5500 (variabilní symbol 444) nebo dárcovskou SMS ve tvaru DMS POVODNE2010 na číslo 87777.

ADRA, Člověk v tísni či Český červený kříž v Liberci (Palachova 504/7) také přijímají dezinfekční prostředky, lopaty, kolečka a další nářadí na vyklízení domů a odstraňování povodňových škod.

  • Jak žádat o pomoc

Lidé zasažení povodněmi mohou své obecní úřady na základě zákona o hmotné nouzi požádat o poskytnutí okamžité mimořádné pomoci, která může být v hodnotě až patnáctinásobku životního minima. U jednotlivce by tedy šlo o částku až 46 890 korun. Výše této dávky se stanovuje s přihlédnutím k majetkovým poměrům a příjmové situaci osoby nebo společně posuzovaných osob.

Úřady mohou poskytnout mimořádnou pomoc i člověku, jenž nemá vzhledem k příjmům a majetku dostatek peněz na úhradu nezbytných základních předmětů, státní pomoc může být použita i na úhradu přechodného ubytování.

Lidé postižení povodněmi musí o pomoc požádat prostřednictvím formuláře na obecních úřadech, dokument lze také stáhnout z portálu ministerstva práce a sociálních věcí na adrese http://portal.mpsv.cz/forms.

Více informací na stránkách ministerstva www.mpsv.cz.

"Celkem tak bude nasazeno již 521 vojáků s potřebnou technikou," uzavřela Růžičková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám