Hlavní obsah

Liberecko ráno zasáhla bouřka se silným deštěm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Liberecký kraj zasáhla v pondělí nad ránem znovu bouřka se silným deštěm. Situace na řekách se však přesto uklidňuje a voda opadá. Stav ohrožení už platí podle informací Povodí Ohře jen na Ploučnici v České Lípě a v Benešově nad Ploučnicí. V Mimoni už řeka klesla na druhý stupeň.

Článek

Ten zatím platí i na Jeřici v Mníšku na Liberecku. Na Smědé a Nise už je jen první stupeň. Z Frýdlantu informace nejsou, odečty na Smědé i Řasnici zničila povodeň.

Kraj se pomalu vzpamatovává z bleskové záplavy, která o víkendu zasáhla hlavně oblasti Liberecka a Českolipska. Vodohospodáři mluví až o tisícileté vodě. Noc na pondělí byla v zasažených oblastech klidnější, lidé v neděli začali na řadě míst uklízet. Dešťové přeháňky ale práci značně komplikují, vše je mokré, na zahradách stojí voda a domy nevysychají. Na pomoc při úklidových pracích chce hejtman Stanislav Eichler nasadit i nezaměstnané.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Záplavami postižené Heřmanice na Liberecku

Na pomoc na Liberecko v pondělí ráno vyjelo i dalších 284 vojáků ze 4. brigády rychlého nasazení. Následky povodně budou likvidovat v Nové Vsi, Hejnicích, Hrádku, Heřmanicích, Bílém Kostelu, Višňové, Raspenavě a v Chrastavě. Připojí se k vojákům z liberecké protichemické brigády a k ženistům z Rakovníka, kteří zde působí již od soboty. V současné době je tak celkem nasazeno 334 vojáků s potřebnou technikou, sdělila mluvčí Generálního štábu Jana Růžičková.

Dopravu se podařilo obnovit

Na většině míst se v neděli v podařilo obnovit dopravu. Uzavřené silnice jsou označené, vyznačené jsou objížďky. Stále nedostupná zůstává část obce Višňová a také Černousy, kde voda zničila komunikace i mosty. Do oblasti nejezdí ani vlaky. Stovky domácností v kraji jsou bez elektřiny, plynu i pitné vody.

Na Liberecku a Ústecku je bez plynu na 4 000 domácností a bez elektřiny na 900 odběrných míst.  Obnovení dodávek plynu v nejhůř postižených místech potrvá týdny až měsíce, dodávky elektřiny se obnoví na většině míst během dvou dnů, konstatovali mluvčí společností RWE a ČEZ. [celá zpráva]

Velká voda si vyžádala tři lidské životy, utonulé hlásí Lindava, Dolní Libchava a Raspenava. [celá zpráva]

Další člověk zemřel na Českolipsku kvůli selhání srdce, když se snažil zachránit před vodou svůj majetek. Zničené jsou nejen silnice, mosty a železniční tratě, poškozené jsou i čistírny odpadních vod, desítky domů bude nutné zbourat. Podle prvních odhadů překročí škody dvě miliardy korun. Na miliardu je odhadl kraj, stejné odhady má na svém majetku i Povodí Labe. Odhady ale podle hejtmana Stanislava Eichlera zřejmě porostou.

O pomoci postiženým oblastem bude v pondělí jednat vláda. Podle premiéra Petra Nečase (ODS) se bude zabývat naléhavými požadavky na odstraňování škod. Mohla by uvolnit řádově desítky milionů korun. Kabinet se zřejmě bude zabývat i možnou pomocí armády při nápravě ztrát. [celá zpráva]

Záplavy na jihu Čech ustupují 

Na jihu Čech už hasiči kvůli vodě zasahovat nemuseli. Na Lužnici a Nežárce ale podle Povodí Vltavy stále platí třetí povodňový stupeň - ohrožení. Druhý stupeň je na Lužnici ve třech měřících stanicích. V pondělí bude na jihu polojasno, přeháňky pouze ojediněle, řekl Martin Modlitba z Českého hydrometeorologického ústavu.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Povodní poškozený dům v Hrádku nad Nisou.

"Celou noc jsme neměli ani jeden zásah v souvislosti s povodněmi. Čekali jsme problémy na Táborsku a Třeboňsku, v povodí Lužnice, neměli jsme ani jeden technický zásah," řekl operační důstojník krajských hasičů. Ještě v neděli večer hrozila evakuace lidí z několika ulic ve Veselí nad Lužnicí na Táborsku, rozlila se tam Nežárka. Povodňová komise nakonec dospěla k závěru, že nebude nutná díky nižšímu odtoku z rybníka Rožmberk.

Pomoc v oblastech postižených povodněmi

  • Jak přispět lidem postiženým živlem

Humanitární organizace ADRA – peněžitě na účet 40284028/0300 (variabilní symbol 391), dárcovskou SMS ve tvaru DMS ADRA na číslo 87777, dobrovolníci se mohou hlásit na dobrovolnici@adra.cz.

Diakonie ČCE – finančně na konto 27196349/0800 (variabilní symbol 2010) nebo zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS POMOC POVODNE na číslo 87777.

Společnost Člověk v tísni – peněžitě na účet 72027202/0300 či zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS SOSPOVODNE

Společnost Člověk v tísni – peněžitě na účet 72027202/0300 či zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS SOSPOVODNE na číslo 87777.

Charita ČR – finančně na konto 5015003434/5500 (variabilní symbol 444) nebo dárcovskou SMS ve tvaru DMS POVODNE2010

Charita ČR – finančně na konto 5015003434/5500 (variabilní symbol 444) nebo dárcovskou SMS ve tvaru DMS POVODNE2010 na číslo 87777.

ADRA, Člověk v tísni či Český červený kříž v Liberci (Palachova 504/7) také přijímají dezinfekční prostředky, lopaty, kolečka a další nářadí na vyklízení domů a odstraňování povodňových škod.

  • Jak žádat o pomoc

Lidé zasažení povodněmi mohou své obecní úřady na základě zákona o hmotné nouzi požádat o poskytnutí okamžité mimořádné pomoci, která může být v hodnotě až patnáctinásobku životního minima. U jednotlivce by tedy šlo o částku až 46 890 korun. Výše této dávky se stanovuje s přihlédnutím k majetkovým poměrům a příjmové situaci osoby nebo společně posuzovaných osob.

Úřady mohou poskytnout mimořádnou pomoc i člověku, jenž nemá vzhledem k příjmům a majetku dostatek peněz na úhradu nezbytných základních předmětů, státní pomoc může být použita i na úhradu přechodného ubytování.

Lidé postižení povodněmi musí o pomoc požádat prostřednictvím formuláře na obecních úřadech, dokument lze také stáhnout z portálu ministerstva práce a sociálních věcí na adrese http://portal.mpsv.cz/forms.

Více informací na stránkách ministerstva www.mpsv.cz.

V pondělí by na jihu Čech mělo pršet ojediněle. "Bude se k nám rozšiřovat výběžek vyššího tlaku vzduchu, studená fronta už odešla. Bude oblačno až polojasno, přeháňky pouze ojediněle. Teploty 21 až 24 stupňů. V úterý by mělo být skoro jasno, teploty 23 až 26 stupňů, řekl Modlitba.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám