Hlavní obsah

Povodňová situace kolem České Lípy je nejvážnější

Aktualizováno

Od rána pokračovaly všechny záchranné jednotky ve spolupráci s armádou ve svém úsilí při odstraňování následků povodní. Liberecký krizový štáb zatím potvrdil tři oběti, nejméně jeden člověk se dále pohřešuje. Některé zdroje mluví až o pěti mrtvých. Škody podle odhadů činí až dvě miliardy korun, spolu s Děčínskem až tři.

Foto: Barbora Silná, Právo

Ulice v Chrastavě po náporu vodního živlu

Článek

Stav vody na Ploučnici kulminoval kolem půlnoci. Hasiči již evakuovali stovky lidí z okolí řeky za centrem České Lípy. Do oblasti dorazila druhá povodňová vlna a hladina vody v noci na pondělí stále neklesala.

22:55 - Po Ploučnici se od České Lípy valí druhá a ještě silnější povodňová vlna. Situaci zhoršil večerní déšť, v okolí Benešova stále hrozí evakuace.

22:18 - Lužnice by podle informací ČT měla kulminovat až ráno a Nežárka v pondělních dopoledních hodinách.

21:37 - Na Liberecku nejezdí ani v neděli večer vlaky na pěti tratích. Tento stav podle Správy železniční dopravní cesty bude trvat až do 18. srpna.

20:40 - Evakuace lidí z několika ulic ve Veselí nad Lužnicí na Táborsku zřejmě nebude nutná. Po jednání městské povodňové komise to řekl starosta Jaromír Novák. Řeka Lužnice by díky nižšímu odtoku z rybníka Rožmberk město neměla ohrozit, voda z Nežárky by měla v ulicích podle propočtů dosáhnout maximálně 20 centimetrů.

20:10 -  Druhá povodňová vlna na Ploučnici se přesunula na dolní tok. Zatímco ve Stráži pod Ralskem už hladina klesla až na první povodňový stupeň, v Mimoni dosáhla maximálního stavu dopoledne na 251 centimetrech, což je téměř trojnásobek oproti normálu. V České Lípě začala voda opadávat kolem 19:30 poté, co dosáhla hranice 236 centimetrů. Do Děčína má velká voda dorazit během noci.

19:50 - Víkendové povodně na Děčínsku způsobily škody přes jednu miliardu korun. Jen na odklízení škod na veřejném majetku bude potřeba vynaložit kolem 100 miliónů korun, dalších 100 miliónů bude potřeba na opravy vodních toků.

19:31 - Hladina Dyje v Podhradí na Znojemsku dosáhla 19:00 třetího stupně povodňové aktivity, tedy stavu ohrožení. Výška hladiny byla 250 centimetrů, tedy zhruba o metr více než před čtyřiadvaceti hodinami.

19:20 - Tisíce lidí na Liberecku jsou kvůli záplavám stále bez elektřiny a zemního plynu. Elektřinu nemá podle aktuálních informací ČEZ asi 800 odběratelů, plyn podle mluvčího RWE Jiřího Bezděka přes 4000 domácností. Výpadky energie byly zaznamenány i na Ústecku a Děčínsku.

18:50 - Někteří obyvatelé Veselí nad Lužnicí na Táborsku už sami odešli k příbuzným, v ulicích se připravuje evakuace. Vážnějším problémům by mělo zabránit snížení odtoku z rybníka Rožmberk. Že se voda Lužnice vylije z břehů, je podle starosty Jaromíra Nováka jisté.

18:40 - Podle posledních informací se kulminace Ploučnice očekává až v noci na pondělí. Pokud nebude dále pršet, hladina by měla dosáhnout sobotního maxima.

18:34 - Třetí stupeň povodňové aktivity, tedy ohrožení, platil v podvečer na deseti místech. Na dalších asi dvou desítkách míst byl podle webu ČHMÚ druhý povodňový stupeň, tedy pohotovost. Prudké deště, které dramaticky zvedly hladiny řek hlavně v severních Čechách, se už podle předpovědi neočekávají. Na severu Čech podle webu meteorologů už hladiny řek na měřených místech většinou klesají.

18:30 - Povodně na Liberecku podle odhadů způsobily škody za dvě miliardy korun. Hejtman Libereckého kraje vypočítal škody na miliardu, stejnou sumu odhadlo Povodí Labe na škodách na svém majetku.

18:04 - Podle mluvčího ústeckých hasičů Lukáše Marvana bylo na Děčínsku zatopeno celkem 1224 objektů.

18:01 - Ministr vnitra Radek John na tiskové konferenci ostře odsoudil vydání poplašné zprávy, podle níž se měla protrhnout přehrada Mlýnice a Fojtka a jež se v žádném případě nezakládala na pravdě. Vyděšení lidé svými vozy značně ztížili práci hasičům i záchranářům, protože zablokovali všechny příjezdové cesty. V Chrastavě začala hořet trafostanice, která však nemohla být uhašena, protože se hasiči k místu požáru vůbec nedostali.

Foto: Barbora Silná, Právo

Most v Chrastavě

17: 30 - V Benešově a Františkově nad Ploučnicí a Starém Šachově na Děčínsku je připravena evakuace lidí. Hladina Ploučnice stále mírně stoupá, uvedli hasiči. Ve Františkově se podle ČT čeká kulminace kolem 20 hodin.

16:51 - Liberečtí hasiči kontrolovali možný únik toxických látek v chemičce J. G. Heusser v Mníšku. Přítomnost škodlivých látek ve vyplavené vodě nebyla potvrzena.

16:40 - Obloha nad Libereckem je oblačná, v oblasti místy prší, někde i vydatně.

Foto: Barbora Silná, Právo

Premiér Petr Nečas, hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler, prezident Václav Klaus a ministr vnitra Radek John 8. srpna na náměstí v Chrastavě.

16:38 - Klaus se v Hrádku nad Nisou bavil s obyvateli vyplavených domů. Podle něj je problém v tom, že lidé obnovují stavení v záplavových oblastech. Z dlouhodobého hlediska by viděl jako řešení to, aby se v těchto oblastech obydlí již neobnovovala ani nestavěla. Lidé se prezidentovi svěřovali s aktuálními problémy, podle jedné ženy, jejíž muž je policista, byl povolán do služby, i když měl zachraňovat vlastní majetek. Na to odvětil ministr John, že majetek se nezachraňuje, zato životy ano.

Foto: Radek Petrásek, ČTK

Voda v Frýdlantu způsobila velké škody

16:25 - Na Liberecku se stále pohřešuje jedna osoba, zatímco dopoledne to byly ještě celkem tři. Novinkám to oznámil ředitel liberecké policie Milan Franko. Podle něj se později dvě osoby, které nedisponovaly mobilním telefonem, a že jsou pohřešovány, se dozvěděly až z médií, samy přihlásily. Policie v důsledku povodní zaznamenala tři úmrtí. Jedna osoba se srdečním by-passem v době záplav zemřela, policisté ji však do souvislosti s povodněmi nedávají.

16:11 - Prezident Klaus se s ministrem vnitra Radkem Johnem VVV) při návštěvě Chrastavy shodli na tom, že prioritou musí být obnova silnic a mostů. Právě v Chrastavě voda strhla nedávno opravený secesní most. Klaus i zástupci vlády v návštěvě postiženého regionu pokračují.

16:05 - Povodně na severu Čech se omezily už jen na Ploučnici, která se stále zvedá. Odpoledne zdemolovala centrum Mimoně.

Foto: Barbora Silná, Právo

Úklid v Chrastavě na Liberecku po velké vodě

15:50 -Policie na Liberecku kontrolovala přehrady, u žádné nehrozí nebezpečí protržění.

15:49 - Na rychlostní silnici R35 z Chrastavy na Českou Lípu stojí dlouhé kolony.

15:42 - Škody po povodních v Libereckém kraji odhadl hejtman na více než miliardu korun.

15:20 - V Chrastavě se rozšířila fáma, že se protrhla přehrada Mlýnice, obcí však projíždí vůz z ampliónem a podle hlášení to není pravda. Osádka vozu obyvatele Chrastavy uklidňuje. Z obce však již vyrazily kolony s vyděšenými obyvateli, což zkomplikovalo i příjezd prezidenta s doprovodem.

15:04 - Povodňová komise chystá evakuaci lidí z několika ulic ve Veselí nad Lužnicí na Táborsku. Hrozí jejich zatopení. Hladiny Lužnice a Nežárky rychle stoupají.

15:01 - Prezident Václav Klaus se seznámil se situací v libereckém kraji po povodních na jednání krizového štábu a teď společně se zástupci libereckého kraje i ministrem vnitra Radkem Johnem míří do Chrastavy a následně do Hrádku nad Nisou.

14:31 - Mezi Raspenavou a Bílým potokem se podařilo zavést náhradní autobusovou dopravu, informovala mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová.

14:19 - Lidé, kteří se kvůli záplavám ocitli v hmotné nouzi, mohou dostat mimořádnou okamžitou pomoc až 46 890 korun. O tuto dávku se žádá na obecním úřadě v místě trvalého bydliště žadatele. "Okamžitá pomoc je řešitelná v řádu několika dnů," řekl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek TOPP 09).

14:16 - Bez proudu zůstává nadále na Liberecku tisícovka domácností, další 4000 jsou bez plynu.

13:53 - Ve Veselí nad Lužnicí si mají lidé připravit evakuační zavazadla a dál sledovat vývoj situace, uvedla ČT. Evakuovat se bude nekolik ulic u řeky.

13:50 - Raft se šesti lidmi se převrátil na řece Ohři v Radošově poblíž Karlových Varů. Pět lidí už je na břehu, 16letou dívku záchranáři ještě hledají. Vodáci sjížděli nebezpečný radošovský jez, jímž po deštích protéká více vody.

Foto: Barbora Silná, Právo

Chrastava sčítá škody

13:44 - V Hrádku nad Nisou zaplavila voda třetinu města. Bylo evakuováno 400 lidí. Někde sahala voda do 1. patra, deset objektů bude nutné strhnout.

13:42 - Do Mimoně na Českolipsku dorazila po řece Ploučnici druhá povodňová vlna. Zaplavila několik ulic v centru. Mezi domy protékalo kolem metru vody, dlažba je poničená. V místě zasahují hasiči s člunem. Další vlnu čeká i Česká Lípa.

13:22 - Řeka Kamenice na Děčínsku při středeční bleskové povodni výrazně překročila své stoleté průtoky. Informoval o tom mluvčí Povodí Ohře Václav Svejkovský. Náhlá záplavová vlna vyvolaná prudkým deštěm večer zaplavila sklepy řady domů v několika obcích, v Srbské Kamenici museli hasiči evakuovat dětský tábor, v Jetřichovicích voda vyplavila autokemp. V Hřensku se voda vešla do koryta, turistické letovisko tak bylo ušetřeno větších škod.

12:56 - Situace po katastrofálních sobotních záplavách se v částech střední Evropy pomalu uklidňuje. V Horních Rakousích přestalo podle agentury APA pršet a lidé začali likvidovat škody, které povodně způsobily. Saská Nisa se v neděli ráno dostala do rekordních výšek, její hladina dosáhla 7,07 metru, což je nejvyšší hodnota od počátku měření v roce 1912. Hladina by měla začít klesat odpoledne.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Evakuace lidí v Kunraticích na Liberecku

12:50 - Na Hrádecku v Libereckém kraji se podle očitých svědků  se rozmáhá rabování. Výtržníci se vkrádají do otevřených opuštěných domů. Police je v pohotovosti, zastavuje automobily a kontroluje jejich kufry.

12:30 - Vlaky na trati z Prahy do Berlína začaly opět jezdit. Přerušení dopravy mezi Děčínem a Bad Schandau způsobila vzedmutá hladina Labe v Dolním Žlebu.

12:25 - Hladiny většiny řek v Plzeňském kraji pomalu klesají. Třetí povodňový stupeň nehlásí meteorologové na žádném toku. Odpoledne a v noci mají být srážky pouze minimální.

12:01 - Po opadnutí vody se ukázaly škody, které povodeň napáchala ve Cvikově a sousední Lindavě na Českolipsku. V Lindavě, kterou včera velká voda zcela odřízla a obyvatele museli být evakuováni, byly domy všechny až na několik výjimek zatopené. V sousedním Cvikově dravý proud poničil na mnoha místech koryto potoka. Lidé monitorují škody, které jim povodeň způsobila a začínají odklízet naplaveniny a poničené věci.

11:59 - Škody na plynárenských zařízeních jsou v řádu desítek miliónů korun, jejich obnova může trvat i několik měsíců, informovala RWE.

11:51 - Na Liberecko pojede i premiér Petr Nečas. Ve 14:30 se zúčastní jednání libereckého krizového štábu, poté navštíví místa poničená živlem.

11:24 - Provoz na železničních tratích se daří pomalu spravovat. „Rychlíky do Německa už opět částečně jezdí,“ citovala ČT mluvčí Českých drah.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Škody po ničivé povodni v Lindavě na Liberecku

10:59 - V pondělí se mimořádně sejde vláda a bude jednat o pomoci krajům, které postihly záplavy. České televizi to řekl premiér Petr Nečas.

10:53 - Tým z hasičského sboru Moravskoslezského kraje čítají 24 osob s výbavou 6 člunů se již vzhledem ke zlepšujícímu se počasí na Liberecku vrátí v neděli dopoledne domů. Na Liberecku mají působit ještě nadále příslušníci hasičského záchranného útvaru z Hlučína s těžkou technikou. Informoval o tom mluvčí hasičů Petr Kůdela.

10:31 - Prezident Václav Klaus potvrdil ČT, že ve 14:30 dorazí na Liberecko. S místním hejtmanem Stanislavem Eichlerem navštíví zaplavené oblasti. Podívá se zřejmě na Hrádecko.

10:19 - Prudké deště, které zvedly hladiny řek, se podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu neočekávají. Na Liberecku a Českolipsku budou hladiny řek klesat. Ploučnice bude kulminovat v Benešově odpoledne, Jizera dosáhne nejvyššího stavu na druhém povodňovém stupni ještě dopoledne. Dolní tok Sázavy bude zatím kolísat na stupni ohrožení.

10:10 - Krizový štáb Libereckého kraje upřesnil počet obětí záplav. Potvrzení jsou tři mrtví - v Lindavě, Raspenavě a Dolní Libchavě, další tři lidé se pohřešují. V Lindavě utonul 34letý muž, když ho strhl proud, v Raspenavě se utopil 83letý muž ve svém domě a stejný osud potkal staršího muže v Dolní Libchavě.

9:56 -  Stav ohrožení nadále platí v Jihočeském kraji na Lužnici v Bechyni a Černovickém potoce v Tučapech. Stále stoupají hladiny Nežárky a Lužnice.

9:47 - Vydat se do postižených oblastí zvažuje i prezident Václav Klaus. Povodňovou situaci sleduje a je v kontaktu s koordinátory záchranných prací. Informovala o tom ČT s odkazem na zdroje Pražského hradu. Na Liberecku se již pohybují ministři vnitra a obrany Radek John a Alexandr Vondra.

9:41 - Během dopoledne dorazí na Frýdlantsko liberecký senátor a šéf horní komory Přemysl Sobotka. Informoval o tom v tiskové zprávě mluvčí kanceláře Senátu Petr Kostka. Sobotku zajímá aktuální stav na místě, možnosti pomoci a rozsah škod.

9:30 - Tisíce lidí na Liberecku jsou  stále bez elektřiny a zemního plynu. Elektřinu nemá 1700 odběratelů, plyn přes 4000 domácností.

9:24 - Jen vrtulníky evakuovaly dosud na 220 osob z oblastí ohrožených velkou vodou. Celkový počet zachráněných ale není znám, informovali místní hasiči.

9:10 - Provoz na mnoha železničních tratí je přerušen. Od soboty nejezdí vlaky ani na páteřní trati z Prahy do Berlína v úseku Děčín - Prostřední Žleb. Obnoven nebyl ani provoz mezi Libercem a německou Žitavou. Vlaky nejezdí ani mezi Libercem a Černousy. Přerušen provoz je na tratích Frýdlant v Čechách - Jindřichovice pod Smrkem, Raspenava - Bílý Potok pod Smrkem, Benešov nad Ploučnicí - Jedlová a železnice mezi Rumburkem a Šluknovem.

9:04 -  Voda na Děčínsku ustupuje jen zvolna. Kamenici stále zásobují zaplavené louky, po Ploučnici putuje ještě jedna povodňová vlna.

9:01 - Obce, které v sobotu na Chrudimsku zasáhly lokální povodně, začínají od nedělního rána pomalu odstraňovat škody. Lidé očekávali, že ještě v noci bude hodně pršet, což se nenaplnilo. "Řeka se vrací pomalu do koryta. V noci zapršelo jen mírně, naštěstí se to vyhnulo," řekl starosta Dřenic Petr Starý.

8:58 - Hladiny toků na jižní Moravě se v noci na neděli opět zvýšily. Podle Radomíra Prudka z Povodí Moravy to způsobily řeky, které do kraje přitékají z oblastí, kde ještě v noci pršelo. Prognóza pro dnešní den je pozitivní. "Situace by se měla postupně stabilizovat a hladina řek začít klesat. Také předpověď počasí je dobrá, pršet by mělo jen ojediněle," řekl Prudek.

8:53 - Stav ohrožení platil dnes ráno na 13 místech. Na dalších asi 20 místech platil druhý povodňový stupeň. Prudké deště se už neočekávají.

8:19 - „Pomáhají nám i hasiči z Moravy, voda ale ještě pořádně neklesla. Připravujeme postupně úklidové práce. Nefungují pevné linky, pro pomoc ať místní volají na číslo 607 767 759,“ citovala ČT starostu Chrastavy Michaela Canova.

7:39 - Vlaky v zaplavených oblastech Libereckého a Ústeckého kraje stále nejezdí. České dráhy nepočítají s obnovením provozu dříve než v poledne.

7:34 - Lidé by neměli vyjíždět do Frýdlantského výběžku, míří tam těžká technika z Moravskoslezského kraje, upozornili hasiči. Informovala o tom ČT.

7:13 - Záplavy v Libereckém kraji mají zřejmě pátou oběť. V noci na neděli zemřel v Dolní Libchavě starší muž. Utonul přímo ve svém domě, řekla mluvčí Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Lenka Moravcová. Další muž utonul už v sobotu v Lindavě na Českolipsku, dva v Raspenavě a jeden v Dětřichově na Liberecku. Další nejméně tři lidi záchranáři pohřešují.

Pomoc v oblastech postižených povodněmi

  • Jak přispět lidem postiženým živlem

Humanitární organizace ADRA – peněžitě na účet 40284028/0300 (variabilní symbol 391), dárcovskou SMS ve tvaru DMS ADRA na číslo 87777, dobrovolníci se mohou hlásit na dobrovolnici@adra.cz.

Diakonie ČCE – finančně na konto 27196349/0800 (variabilní symbol 2010) nebo zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS POMOC POVODNE na číslo 87777.

Společnost Člověk v tísni – peněžitě na účet 72027202/0300 či zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS SOSPOVODNE

Společnost Člověk v tísni – peněžitě na účet 72027202/0300 či zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS SOSPOVODNE na číslo 87777.

Charita ČR – finančně na konto 5015003434/5500 (variabilní symbol 444) nebo dárcovskou SMS ve tvaru DMS POVODNE2010

Charita ČR – finančně na konto 5015003434/5500 (variabilní symbol 444) nebo dárcovskou SMS ve tvaru DMS POVODNE2010 na číslo 87777.

ADRA, Člověk v tísni či Český červený kříž v Liberci (Palachova 504/7) také přijímají dezinfekční prostředky, lopaty, kolečka a další nářadí na vyklízení domů a odstraňování povodňových škod.

  • Jak žádat o pomoc

Lidé zasažení povodněmi mohou své obecní úřady na základě zákona o hmotné nouzi požádat o poskytnutí okamžité mimořádné pomoci, která může být v hodnotě až patnáctinásobku životního minima. U jednotlivce by tedy šlo o částku až 46 890 korun. Výše této dávky se stanovuje s přihlédnutím k majetkovým poměrům a příjmové situaci osoby nebo společně posuzovaných osob.

Úřady mohou poskytnout mimořádnou pomoc i člověku, jenž nemá vzhledem k příjmům a majetku dostatek peněz na úhradu nezbytných základních předmětů, státní pomoc může být použita i na úhradu přechodného ubytování.

Lidé postižení povodněmi musí o pomoc požádat prostřednictvím formuláře na obecních úřadech, dokument lze také stáhnout z portálu ministerstva práce a sociálních věcí na adrese http://portal.mpsv.cz/forms.

Více informací na stránkách ministerstva www.mpsv.cz.

00:10 - Ministr obrany Alexandr Vondra oznámil, že ještě v noci bude nasazena na Frýdlantsku těžká vojenská technika.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám