Hlavní obsah

Ministr Dobeš probral s komunisty státní maturity a školné

Právo, Jiří Ovčáček

Šéf rezortu školství Josef Dobeš (VV) ve čtvrtek jednal se svým stínovým protějškem z KSČM, poslancem Milanem Bičíkem a členkou sněmovního školského výboru za KSČM Martou Semelovou. Setkání se podle ní uskutečnilo proto, že ministr Dobeš hodlá konzultovat klíčová témata týkající se vzdělání i s opozicí.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš (VV)

Článek

„Oceňuji krok, který vzešel od ministra školství, že hodlá konzultovat důležitá témata týkající se oblasti vzdělání napříč politickým spektrem,“ řekla Právu Semelová po schůzce s ministrem.

S Dobešem se zástupci KSČM bavili o financování školství, státních maturitách a školném.

„V žádném případě není výsledkem setkání, že bychom se na všem shodli,“ popsala průběh jednání Semelová. Upřesnila, že komunistům vadí omezení peněz na pomůcky a učebnice. Finance na tento účel by se podle Semelové mohly vzít třeba z prostředků na zahraniční mise české armády.

Na školném se neshodli

Na schůzce také ministrovi sdělila, že pro KSČM je naprosto nepřijatelné zavedení jakékoliv formy školného.

Naopak v případě státních maturit došlo ke shodě. „Tady se shodujeme s ministrem školství, že státní maturity jsou potřebné z důvodu kvality vzdělávání. Osobně zavedení státních maturit podporuji,“ prozradila Semelová.

Jednání s Dobešem nebylo přitom poslední. „Pan ministr počítá s dalšími konzultacemi u klíčových témat,“ sdělila Semelová.

Dobeš ve čtvrtek jednal i se stínovou ministryní školství za ČSSD Vlastou Bohdalovou. Právu potvrdil, že schůzky se zástupci stran napříč politickým spektrem budou pravidelné. „Zajímá mě jejich názor a také považuji za korektní informovat co nejširší politické spektrum,“ uvedl Dobeš. Doplnil, že příští týden v úterý bude jednat s šéfkou sněmovního školského výboru Annou Putnovou (TOP 09).

Reklama

Související články

Státní maturity nakonec příští rok budou

Před volbami politici slibovali zrušení či odklad miliardových státních maturit. Nakonec ale kontroverzní zkoušky přece jen čeká v příštím školním roce ostrý...

Výběr článků

Načítám