Hlavní obsah

Nečas: Ministerstvo obrany už nebude dojnou krávou

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Premiér Petr Nečas (ODS) v úterý jednoznačně slíbil, že ministerstvo obrany přestane být "dojnou krávou" pro privilegované prostředníky, kteří podle něj na rezortu parazitují. Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS), který hodlá provést změny vedoucí k větší transparentnosti, má plnou Nečasovu podporu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

Premiér Nečas v úterý navštívil ministerstvo obrany. Na tiskové konferenci pak prohlásil za klíčové, aby rezort ztratil pověst dojné krávy pro privilegované. Skončit podle něj musí stav, kdy jsou armádní nákupy prováděny přes prostředníky.

"Má moji jednoznačnou podporu jako předsedy vlády ve svém evidentním úsilí o čistotu a transparentnost,“ uvedl Nečas na adresu Vondry, který chce v rezortu obrany provést významné změny.

Nečasův kabinet chce armádním nákupům přes prostředníky učinit přítrž změnou zákona. Podle Vondry nesmí být nadále poškozována pověst rezortu obrany „skupinkou zkorumpovaných lidí“.

Kalousek dříve prostředníky obhajoval

Zachování stávajícího modelu, kdy zakázky pro armádu zařizují specializované firmy, naopak již dříve obhajoval ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Podle něj odborné kompetence firem při zprostředkování spíše státu ušetřily, nabourání systému se pak může prodražit.

V minulosti nákupy pro obranu zprostředkovávala mimo jiné firma Zenit, později její agendu převzal Omnipol. Ten je také například výhradním partnerem pro Česko britské společnosti BAE Systems, která vyrábí stíhačky Gripen.

Firmy Zenit a Omnipol spojuje jméno podnikatele Richarda Hávy, který je i dobrým přítelem ministra Kalouska.

Nový charakter armády

Vondra také oznámil, že vytvoří skupinu odborníků, která připraví tzv. bílou knihu. Jmenovat ji chce koncem srpna. Zasednou v ní odborníci z rezortu obrany i mimo něj, vojáci i civilisté. Vondra předpokládá, že předsedou tohoto panelu bude bývalý ministr obrany Jiří Šedivý.

Velkým tématem tzv. bílé knihy bude podle Vondry i charakter české armády. Ministr je pro zdravou rovnováhu mezi zahraničními misemi a domácím působením vojska. Na jedné straně nemůže mít podle ministra česká armáda vševojskový charakter, na druhou stranu nemůže být transformována v nějakou formu cizinecké legie. „Musí být připravena chránit tuto zemi,“ uvedl Vondra.

Reklama

Výběr článků

Načítám