Hlavní obsah

Úplavicí se v Českých Budějovicích nakazilo už 30 lidí

Právo, Jiří Falout
České Budějovice

Velmi infekční úplavicí, která se projevuje vysokými teplotami, průjmy a bolestmi břicha, se nakazilo v jedné z českobudějovickým jídelen už 30 lidí. Všichni snědli předminulý pátek (23. července) bramborový salát.

Foto: Profimedia.cz

Bakterie Shigella sonnei pod mikroskopem způsobující onemocnění bacilární úplavici.

Článek

„Klinické příznaky infekčního onemocnění uvádí podle dosavadních informací asi sedmdesát osob. Bramborový salát se jeví jako nejpravděpodobnější cesta přenosu uvedeného bakteriálního onemocnění. Počty prokázaných onemocnění i osob s klinickými příznaky se ještě mohou v čase měnit, protože stále ještě monitorujeme nové případy," uvedl ředitel Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Zdeněk Velikovský.

"Dosavadní výsledky kultivačních vyšetření zaměstnanců stravovacího zařízení prozatím neprokázaly, že by někdo z nich byl zdrojem onemocnění, zdroj je tedy dosud neznámý,“ dodal hygienik.

Pracovníci odboru hygieny výživy momentálně ověřují účinnost provedených protiepidemických opatření, realizují kontrolní stěry ve stravovacím zařízení, následovat  bude další šetření včetně opakovaného odběru biologického materiálu zaměstnanců  stravovacího zařízení ke kontrolním vyšetřením.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám