Hlavní obsah

Kvůli Paroubkovu výroku Švýcaři nemusí Pitra vydat, tvrdí Filip

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf KSČM a právník Vojtěch Filip varoval, že Švýcarsko může posuzovat případ podnikatele Tomáše Pitra jako politický. A to kvůli výroku z roku 2005, že je Pitr nepřítel státu. Slova jsou připisována tehdejšímu premiérovi Jiřímu Paroubkovi (ČSSD).

Článek

„Hrozí, že švýcarské orgány se budou zabývat i výrokem bývalého premiéra Jiřího Paroubka, který Pitra označil za nepřítele státu. Je pak možné, že švýcarské orgány budou případ brát jako politickou kauzu. Premiér by měl v trestních věcech hovořit více než diplomaticky,“ řekl ve čtvrtek Filip Právu.

Politizace případu by přitom mohla ohrozit snahy docílit vydání Pitra do ČR. „Samotné zatčení není otázka vydání, bude to mnohem složitější,“ míní lídr komunistů.

Místopředseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Jan Vidím (ODS) na dotaz Práva nechtěl předjímat, jak úsilí o podnikatelovo vydání dopadne, šance je podle něj padesát na padesát.

Paroubek se k výroku nezná

Kauza Paroubkova výroku je přitom podle Vidíma z pohledu snahy dostat Pitra do ČR nešťastná a může situaci jenom komplikovat.  Samotný Paroubek přitom výrok o Pitrovi jeden čas popíral. V roce 2006 jako šéf opoziční ČSSD vydal tiskové prohlášení, ve kterém tvrdil, že se za nepřítele státu označil sám Pitr.

O necelé dva roky později ovšem Paroubek svědčil v případu kauzy „pět na stole v českých“ u pražského městského soudu. Jak tehdy informovalo Právo, jako svědek při hlavním líčení uvedl, že strůjcem celé kauzy je právě Pitr, který prý spolupracoval s ODS. Tvrzení, že je Pitr „nepřítel státu“, označil Paroubek u soudu za trefné.

ČSSD zkritizovala ministra Pospíšila

V souvislosti s Pitrovou kauzou přitom včera stínový ministr vnitra za soc. dem. Jeroným Tejc zkritizoval prohlášení šéfa resortu spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS), že má ČR asi 50procentní šanci na vydání podnikatele ze Švýcarska.

Podle Tejce taková vyjádření zhoršují pozici ČR.

„Ministr Pospíšil by si neměl v tuto chvíli dělat alibi pro případný neúspěch, ale spíše o celé záležitosti mlčet a připravovat odpovědněji a kvalitněji žádost o vydání, než jak to činil v případě Radovana Krejčíře před několika lety,“ sdělil Tejc v tiskovém prohlášení. Zároveň ale ocenil práci policie. Varoval však před situací, kdy by nebyl Pitr vydán do ČR.

„Pokud Tomáš Pitr nebude vydán do ČR, bude to mít podle mého názoru negativní vliv na práci policie v podobných případech,“ uvedl Tejc s tím, že by hrozila ztráta motivace takto složité případy řešit, stejně jako důvěra veřejnosti ve spravedlnost.

Exministr vnitra a šéf sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost František Bublan (ČSSD) považuje za klíčové, aby byly dokonale připraveny podklady pro Pitrovo vydání do ČR. „Doufám, že k vydání dojde,“ sdělil Bublan Právu. Pokud by k tomu nedošlo, poškodilo by to podle něj prestiž justice.

Exministr Palas odmítá kritiku za Setuzu

V souvislosti s Pitrem se opět připomíná kauza prodeje zbývajícího státního podílu v podniku Setuza tomuto podnikateli. K transakci došlo v roce 2005, a to na základě smlouvy uzavřené v době, kdy byl ministrem zemědělství Jaroslav Palas (ČSSD). Ten se kvůli tomu dostal pod palbu kritiky. Palas ale jakoukoliv odpovědnost odmítá, hovoří dokonce o právních krocích.

„Veškerá pravomoc v této věci spočívala na orgánech Pozemkového a garančního rolnického a lesnického fondu. V těchto orgánech jsem nefiguroval a neměl žádnou pravomoc, tedy žádnou odpovědnost,“ řekl Palas Právu.

Doplnil, že státní zastupitelství celou záležitost se Setuzou prověřovalo v roce 2006 na základě trestního oznámení a dospělo k závěru, že nedošlo v tomto procesu k žádnému pochybení. „Navíc konstatovalo, že PGRLF v této věci postupoval s péčí řádného hospodáře,“ uvedl Palas a dodal: „Další případné nepodložené útoky na mou osobu budou řešit právníci.“

Ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg od případné Pitrovy výpovědi moc nečeká. „Myslím si, že překvapení budou menší, než si myslíme, ale dá-li pánbůh, tak začne zpívat,“ řekl Právu.

Reklama

Související články

Pitr odmítl účast na podvodech s alkoholem

Uprchlý podnikatel Tomáš Pitr, odsouzený na pět let do vězení za daňové úniky, odmítl jakoukoliv účast na rozsáhlých machinacích na černém trhu s alkoholem,...

Výběr článků

Načítám