Hlavní obsah

Tůma chce zefektivnit hospodaření Prahy

Právo, rsk
Praha

Kandidáty do podzimních komunálních voleb v Praze za TOP 09 představil ve čtvrtek předseda strany Karel Schwarzenberg. Kandidátem na primátora a superlídrem v hlavním městě je bývalý guvernér ČNB Zdeněk Tůma. Ten se hlavně chce zasadit o zlepšení hospodaření metropole a efektivnější využití financí.

Foto: Petr Horník, Právo

Zdeněk Tůma

Článek

„Zvolili jsme nejlepšího člověka, kterého jsme mohli najít, který se osvědčil ve svých funkcích za dlouhá léta,“ uvedl Schwarzenberg.

Tůma uvedl, že se program do voleb v TOP 09 zatím tvoří, veřejnosti ho představí v srpnu. „Jedním z hlavních motivů našeho působení v Praze pokud dostaneme mandát je, že bychom rádi zajistili, aby peníze, které má Praha k dispozici, byly využívány co nejefektivněji a abychom se opravdu snažili vyjít vstříc tomu, co Praha potřebuje,“ uvedl exguvernér.

Tůma prý vstup do komunální politiky neplánoval, i když mu bylo jasné, že po rezignaci na guvernéra ČNB bude dělat něco jiného. „Spíše jsem počítal s prací v soukromém či akademickém sektoru, nicméně mě přesvědčil argument pana Schwarzenberga, že je příležitost v současné době leccos změnit a ta se nemusí hned tak opakovat,“ řekl novinářům.

Vezme i roli opozičního zastupitele

Podle svých slov je Tůma připravený v případě neúspěchu se zhostit i role opozičního zastupitele. „To je riziko toho, když někdo vstupuje do politiky,“ uvedl s tím, že se v nejbližší době stane členem strany.

Předseda pražské TOP 09 František Laudát uvedl, že i když TOP 09 získala silného kandidáta, tak nepůjde o kandidátku jednoho muže. „Další členové týmu byli vybíráni tak, že hra je o kreativním rozhodování. ODS tu měla bezkonkurenční prostředí a přišla doba na radikální změnu. Nabídneme Pražanům jiný pohled na správu veřejného majetku,“ slíbil Laudát.

Mezi další nominanty TOP 09 patří předsedové regionálních buněk v metropoli jako podnikatelka Nataša Šturmová, vysokoškolští pedagogové Martin Dlouhý a Tomáš Hudeček, historik a kurátor Albert Kubišta, podnikatelka Eva Vorlíčková a živnostník Jiří Liška.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám