Hlavní obsah

Věci veřejné couvly, škrty na ministerstvech podpořily

Praha
Aktualizováno

Vláda ve středu jednomyslně schválila původní návrh škrtů navrhovaný šéfem resortu financí Miroslavem Kalouskem. Pro návrh, který byl přijat jednomyslně, tak nakonec zvedli ruku i ministři za Věci veřejné, kteří se v úterý dožadovali menších škrtů ve svých resortech kvůli vysokým mandatorním výdajům. Všechna ministerstva tak budou muset zmrazit své prostředky ve výši 2,5 procenta, což souhrnně dělá 10,2 miliardy. Novináře o tom informoval premiér Petr Nečas (ODS).

Foto: Petr Horník, Právo

zleva: ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09), premiér Petr Nečas (ODS) a ministr vnitra Radek John (VV)

Článek

Dalších pět miliard přinese snížení výdajů na likvidaci ekologických škod, čtyři miliardy zavázání úspor ministerstev z loňského roku a 1,8 miliardy připadne z kapitoly Státní dluh a Všeobecná pokladní správa.

Dohromady by tak ještě letos měla vláda ušetřit přes dvacet miliard korun, čímž by měla udržet deficit kolem 5,3 procenta HDP.

Hlasování předcházelo jednání špiček stran

Nečas uvedl, že se předsedové ODS, TOP 09 a VV společně s prvními místopředsedy sešli během přestávky při jednání vlády a dohodli na podpoře původního Kalouskova návrhu.

Potvrdili jsme, že jsme vládou rozpočtové zodpovědnosti, že jsme vláda, která se staví zodpovědně k veřejným financím
Premiér Petr nečas

"Potvrdili jsme, že jsme vládou rozpočtové zodpovědnosti, že jsme vláda, která se staví zodpovědně k veřejným financím," konstatoval Nečas.

„Pokud chceme být důvěryhodní, tak musíme situaci řešit okamžitě a na nic nečekat. Jedná se o vázání, nikoli o rozpočtové škrty,“ zdůraznil Nečas s tím, že Kalousek v září připraví analýzu dopadu opatření.

Kalousek: Od zítřka nelze utrácet

„Dnes jsou prostředky zavázány, od zítřka je nelze utrácet. Za měsíc připravím aktualizovanou prognózu příjmů a uvidíme, zda bude vývoj o něco lepší a můžeme diskutovat o tom, zda vláda opatření v některých mimořádně náročných personálních kapitolách pozmění,“ uvedl Kalousek.

Ministři VV v minulých dnech avizovali, že se chystané úspory dotýkají jejich resortů více než ostatních. Chtěli proto předložit vlastní návrh, který by byl podle jejich slov vyváženější. [celá zpráva]

 K9 zlepší komunikaci uvnitř koalice

Vzhledem k mediálním výstupům, které signalizovaly spory uvnitř koalice, se zástupci koaličních stran na středečním setkání K9 dohodli na potřebě nastavení mechanismů komunikace uvnitř koalice na vládě. Podle premiéra Petra Nečase zejména slovní přestřelka mezi představiteli koalice v posledních dnech ukázala, že je třeba vzájemnou komunikaci zlepšit.

„Nedávné problémy považuji za důsledek toho, že ne úplně dobře zafungovaly koaliční komunikační mechanismy,“ prohlásil Nečas. Předseda VV Radek John úterní ostré výroky mezi ním a Nečasem označil za lapsus v komunikaci.

„Je to poučení pro příště. Ve chvíli, kdy první zprávy byly z médií, jsme si řekli, že jsme si měli zavolat. Příště se raději budeme dohadovat raději prostřednictvím mobilům,“ odpověděl John na dotaz Práva, jak si vyložit ostré výroky mezi ním a Nečasem.

Nechtějí slovní pyrotechniku ve Sněmovně

Lídři trojkoalice se dále bavili o strategii při nadcházející srpnové schůzi Sněmovny, na níž se má hlasovat o důvěře Nečasově vládě. Premiér uvedl, že se ODS, TOP 09 a VV nechtějí nechat zatáhnout do slovní potyčky.

„Když se opozice bude snažit dělat politickou pyrotechniku, tak je zájmem nenechat se vyprovokovat k prudkým slovům a pyrotechnickým vystoupením,“ uvedl Nečas s tím, že je v zájmu trojkoalice, aby jednání a následné hlasování o důvěře vlády, které by podle Nečasových představ mělo proběhnout v týž den, proběhlo korektně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám