Hlavní obsah

Jančík oznámil odchod v pizzerii Corleone

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Starosta Prahy 5 Milan Jančík tento týden končí po dvanácti letech v politice. A nebude nikam kandidovat. Přesto se patrně objeví v komunální kampani. V úvahu by mohlo přicházet cosi jako dříve úspěšné předvádění kuchařského umění s velkou bílou čepicí, připustil Jančík ve středu v rozhovoru s novináři ve smíchovské pizzerii s příznačným mafiánsky znějícím jménem Corleone.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Končící starosta Prahy 5 Milan Jančík (ODS)

Článek

„Nejúspěšnější ale bylo I love Andrea,“ připomněl Jančík úspěšnou kampaň zastupitelky Andrey Češkové do Evropského parlamentu. Zaťukal přitom na svou hlavu, že v ní se nápad vylíhl. Neváhal se pochlubit, že mu lidé píší, aby kvůli své velice kontroverzní pověsti nikam neodcházel.

První místostarosta Petr Horák (ODS), který bude radnici do říjnových voleb řídit, prý na všechno stačit nemůže. Zvlášť když přišel o kompetence, rozdělili si je ostatní Jančíkovi radní. Nový starosta se volit nemá.

Odchod z politiky Jančík slíbil regionální radě ODS, zůstane zastupitelem a podílníkem v několika firmách. „Doručím sám sobě rezignační dopis k 31. červenci,“ řekl starosta.

Jančík nečeká, že by na jednání zastupitelstva padaly jiné hlavy, i když si to opozice přeje. Tvrdí, že jeho odchod není vynucený. „Zdůrazňuji, že jsem se rozhodl dobrovolně, bez nátlaku,“ uvedl.

Už není předsedou

Jančík se ve středu vzdal i  postu stranického oblastního předsedy smíchovské ODS. Organizaci bude řídit chuchelský starosta Stanislav Fresl. Přesto se nezdálo, že by se Jančík loučil.

Na tiskové konferenci mluvil o tom, jak si bude počínat radnice v srpnu a na podzim třeba v kauze Osmiletého gymnázia Buďánka a taneční konzervatoře. Není také jasné, co po jeho rezignaci radnice podnikne v kauze kontaktního centra Sananim.

Politik nemůže dopadnout dobře

Jančík se sám pochválil za to, že dokázal v Praze 5 zprivatizovat přes pět tisíc bytů, a to prý takřka bez stížností. „Odcházím bez jakéhokoli nádechu, bez nepřijatelného pachu. Odcházím spokojen a přeji kolegům, ať to dělají alespoň stejně špatně jako já,“ řekl Jančík, který se chlubí rozvojem Smíchova i zdejšími developerskými projekty, jimž dala radnice prostor.

Starostování podle něho není nic jednoduchého, starosta musí jít do střetu a vydržet třeba přízvisko kontroverzní. „Být starostou není velké pohoda a dlouhý kouř s doutníkem... Říkáme si s kolegou Zapletalem, že politik nikdy nemůže dopadnout dobře,“ shrnul Jančík. Vojtěch Zapletal (ODS) je smíchovským radním, na starost má třeba územní rozvoj.

Reklama

Výběr článků

Načítám