Hlavní obsah

Vládu čeká ožehavé jednání o rozložení úspor mezi ministerstvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vláda bude ve středu odpoledne urovnávat rozpory mezi koaličními partnery, které podnítily Věci veřejné. Jejich ministři si stěžovali, že největší část vládních úspor mají provést právě ve svých resortech a žádali rovnoměrné rozložení škrtů. V případě odmítnutí jsou prý připraveni i vetovat vládní úsporný plán. Premiér Petr Nečas jim vzkázal, že vázání prostředků je rovnoprávně rozloženo a kdo plánované škrty nezvládne, minul se povoláním.

Foto: Milan Malíček, Právo

Klíčové postavy nové vlády: vicepremiér a šéf VV Radek John, ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

Ministrům za VV se nelíbil úsporný program ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), který počítá s letošními úsporami kolem deseti miliard. Véčkaři kritizovali, že jejich resorty mají ušetřit až polovinu dané částky. Jejich minitři mají resorty s vysokými rozpočty a každé ministerstvo má ušetřit 2,5 procenta.

VV mají v kabinetu sotva třetinový podíl ministrů a třetinový podíl úspor jsou rovněž ochotny ušetřit.

Například ministr školství Josef Dobeš nesouhlasí s tím, že by jeho úřad měl najít úspory ve výši tří miliard. V rozhovoru pro Právo připustil sice „škrty až na dřeň“, ale nerad by se dotknul platů učitelů. „Částka tři miliardy představuje 26 procent z celkového škrtání. Resort, který by měl být preferovaný, má škrtat 26 procent? To je nemyslitelné a možná nereálné,“ sdělil Právu Dobeš.

VV podle svých předchozích vyjádření předloží ve středu vládě „spravedlivější“ návrh na rozložení úspor napříč resorty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám