Hlavní obsah

Ať si hazardéři platí za své úrazy sami, navrhují pojišťovny

Právo, Václav Pergl

Pokud si lidé sami způsobí úraz, budou možná na jeho léčbu muset přispívat ze své vlastní kapsy. Uvažují o tom pojišťovny i někteří zdravotní experti vládní koalice.

Článek

„Zatím je to ale jen ve fázi nápadu, nedá se mluvit o nějakém propracovaném systému. Je to také pouze jedna z možností, jak více vtáhnout pacienta do systému léčby a odpovědnosti za své zdraví,“ řekl včera Právu Ladislav Pavelka, expert TOP 09, který se 1. srpna stane prvním náměstkem ministra zdravotnictví.

Léčbu by si měl podle těchto úvah platit například alkoholik, jenž upadne a způsobí si zlomeninu nebo tržnou ránu, horolezec, který spadne při nebezpečném výstupu, motocyklista nedodržující dopravní předpisy, či lyžař, který si dá dvě piva a zlomí si při sjezdu nohu.

„Existují zaviněné úrazy, které si člověk opravdu způsobí sám svou nedbalostí a neopatrností,“ vysvětluje Pavelka. Dodává, že v takových případech by bylo možné uvažovat o úrazovém komerčním pojištění, které by pokrývalo náklady na léčbu těchto úrazů.

„Začala nad tím akademická debata. Nic víc. Někomu tento nápad může připadat dobrý, někomu hloupý,“ prohlásil Pavelka.

Vyjmout úrazy ze zdravotního pojištění

Záměr už ale mají rozpracován zdravotní pojišťovny. Podle jejich představ by si každý měl uzavřít komerční pojistku, z níž by se pak hradila zdravotní péče poskytnutá pacientovi po úrazu způsobeném vlastní vinou.

„Zdravotní pojišťovna by ošetření zdravotnickému zařízení proplatila, a poté požadovala kompenzaci od komerční pojišťovny pacienta,“ řekl Právu viceprezident Svazu zdravotních pojišťoven a ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Jaromír Gajdáček.

Úrazy by tak byly vyjmuty z veřejného zdravotního pojištění. „Proč bychom měli ze solidárního pojištění platit léčbu například lidí, kteří se aktivně věnují rizikovým sportům? Veřejné zdravotní pojištění je založeno na solidaritě zdravých s nemocnými, nikoli zodpovědných s hazardéry,“ zdůrazňuje Gajdáček.

Podle něj jde o stejný princip, který platí u cestovního pojištění: „Kdo si před cestou do zahraničí neuzavře cestovní pojištění a pak pro něj například ve Vysokých Tatrách letí vrtulník, musí ten zásah také zaplatit ze svého,“ konstatoval Gajdáček.

Sporné dokazování

Předseda zdravotního výboru parlamentu Boris Šťastný (ODS) považuje nápad za dost problematický. Hlavně kvůli obtížnému prokazování, že pacient si skutečně úraz způsobil svou nedbalostí.

„Jsem ale pro, aby léčba úrazů na silnicích byla hrazena z povinného ručení,“ řekl Šťastný. Jak dodal, zdravotní pojišťovny mohou už dnes při prokazatelném zavinění úrazu na silnicích vymáhat od viníka nehody léčebné náklady. Ne vždy ale takto postupují.

Anketa

Měli by si hazardéři platit za své úrazy sami?
Ano
74,4 %
Ne
25,6 %
Celkem hlasovalo 6150 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám