Hlavní obsah

Soudy se zbavily miliónových dluhů

Právo, Jakub Svoboda

České soudy již nedluží advokátům ex offo, znalcům, tlumočníkům, notářům, insolvenčním správcům, exekutorům či likvidátorům částku v řádu desítek miliónů korun, jak tomu bylo v předchozích letech.

Článek

Ministerstvo spravedlnosti ale varuje, že ke konci letošního roku se opět může dostat do situace, kdy „některé závazky nebude schopno v řádných termínech uhradit“.

Již koncem loňského roku ministerstvo poskytlo soudům na uhrazení veškerých závazků potřebné prostředky. Ke konci června podle mluvčího úřadu Jiřího Hovorky dosahoval celkový dluh soudů jen 340 573 Kč.

„Situace, kdy rezort nebude schopen některé závazky uhradit, se může na konci roku opakovat proto, že v současné době dojde pravděpodobně na základě rozhodnutí vlády k dalšímu vázání prostředků kapitoly ministerstva spravedlnosti,“ vysvětlil Právu Hovorka.

V návaznosti na další krácení finančních prostředků kapitoly podle něj ministerstvo není schopno regulovat výši mandatorních výdajů, a zajistit tak jejich rozpočtové krytí. „V závěru roku by případný problém byl řešen přehodnocením priorit, případně žádostí o posílení kapitoly,“ dodal mluvčí.

Někdy zaplatí až od hrozbou exekuce

Se špatnou platební morálkou se loni potýkaly zejména soudy na severu Čech. Například na Ústecku na podzim dlužily obhájcům ex offo, tedy těm, které žalovaným osobám určil soud, znalcům a tlumočníkům celkem přes 15 miliónů korun. Okresní soud v Liberci dokonce čelil návrhu na exekuci, kterou na něj kvůli dluhu 17 tisíc Kč podala nejmenovaná liberecká advokátka.

Díky penězům z ministerstva se ale situace zlepšila. „Už do konce roku bylo vše uhrazeno a letos je zatím peněz na mandatorní výdaje dostatek,“ řekla Právu mluvčí Krajského soudu v Ústí nad Labem Irena Jeřábková.

„Podle našich šetření dochází k nezaplacení závazků ve stanoveném termínu zpravidla z administrativních důvodů. V současné době to však není z nedostatku finančních prostředků,“ potvrdil Hovorka.

Podle České advokátní komory (ČAK) jsou platby advokátům za právní služby ex offo dlouhodobým problémem. „Pravidelně od advokátů dostáváme informace o tom, že některé soudy jsou s platbami v prodlení, některé že dluží i delší dobu. Situace bývá rozdílná – soud od soudu. Je to však bohužel celkově setrvalý mnohaletý stav,“ řekla Právu mluvčí ČAK Iva Chaloupková.

Podle ní zatím nelze i s ohledem na ekonomickou situaci justice očekávat, že se situace v nejbližší době výrazně zlepší.

„Advokáti jsou s tímto stavem po léta jaksi smířeni. Občas někdo učiní pokus o exekuční vymáhání, dotyčný soud se rychle vzpamatuje, ale systémově je to stále stejné. Soudy prostě dluží, dluží… a nakonec zaplatí. Tu jakous takous jistotu ten advokát má,“ okomentoval situaci právník, který si nepřál být jmenován.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám