Hlavní obsah

Billboardů u dálnic je jako hub po dešti, způsobují smrtelné nehody

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Billboardy podél dálnic a silnic nejen rozptylují pozornost řidičů, ale jejich blízká poloha u krajnice má na svědomí i smrtelné nehody. K jedné z nich došlo letos v únoru na rychlostní silnici R 7, kde řidič náraz svého auta do billboardu nepřežil. Politici přesto nijak nespěchají s legislativní změnou, která by umožnila, aby billboardy od komunikací zmizely.

Článek

„Po roce 1989 vyrostly billboardy u silnic jako houby po dešti. Umožňovala to tehdejší legislativa, která nebyla tak přísná jako dnes. Na nových dálničních úsecích, vybudovaných v posledních letech, je už nenajdete. Billboardy z devadesátých let jsou ale jištěny starými smlouvami a nejde je do jejich vypršení odstranit,“ vysvětluje mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Příliš mnoho výjimek

Nynější právní úprava je v platnosti od roku 2001. Stanoví sice, že reklamy se nesmějí umísťovat v 250metrovém ochranném pásmu podél dálnic, zákonodárci ovšem při jejím přijímání současně rozhodli, že 800 billboardů dostane výjimku.

„Řada z billboardů, které mají výjimku, nemá přitom stále ještě instalována svodidla či jinou ochranu a jsou tak pro řidiče velmi nebezpečné. Billboardy jsou výhodný byznys, jenž by ale neměl dostávat přednost před lidským zdravím. Navíc se možností udělovat výjimky vytváří korupční prostředí,“ upozorňuje bývalý poslanec Libor Ježek (ODS), který se před letošními parlamentními volbami marně ve Sněmovně snažil novelou zákona všechny výjimky zrušit.

Huml se o zákaz snažil marně

Že jsou billboardy pro řidiče vážným nebezpečím, je si vědoma i policie. Na otázku Práva, kolik srážek s billboardy už letos bylo, však Josef Tesařík, jenž má na Policejním prezidiu na starosti statistiku, včera odpověděl: „To speciálně neevidujeme.“

S tím, že billboardy u silnic rozptylují řidičovu pozornost a přispívají k nehodovosti, souhlasí také poslanec a dopravní expert Věcí veřejných Stanislav Huml. „V minulosti jsem strávil hodně času nad tím, jak tyto billboardy zakázat. „Nepodařilo se to ale,“ povzdechl si.

Podle Ježkova návrhu by měly být nejpozději v roce 2012 všechny billboardy odstraněny, protože ohrožují bezpečnost silničního provozu. „Je mi líto, že do květnových voleb to už Sněmovna projednat nestihla. Podporu mi ale tehdy vyjádřila řada poslanců. Snad se tedy nový parlament už na podzim zasadí, aby tato legislativní změna prošla,“ doufá Ježek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám