Hlavní obsah

ODS mění volební manažery jako ponožky

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manažeři volebních kampaní ODS se mění jako na běžícím páse. Během necelých osmi týdnů se vystřídali tři. Děje se tak tváří v tvář volební prohře i nejnovějšímu šokujícímu průzkumu agentury SANEP, podle kterého by ODS a sociální demokracie utrpěly historickou porážku od TOP 09, a to nejen v Praze, jak tomu bylo ve sněmovních volbách, ale v rámci celé republiky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zdeněk Zajíček

Článek

Až do voleb na konci května vedl volební štáb ODS Ivan Langer, kterého voliči kroužkováním vyřadili ze Sněmovny a následně už neobhajoval svůj dlouholetý post místopředsedy strany.

Po něm byl manažerem voleb bývalý náměstek na resortech vnitra a spravedlnosti Zdeněk Zajíček. Ten však svůj post ve čtvrtek na jednání grémia složil s odůvodněním, že se stal náměstkem ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09).

Jeho funkci tak převezme senátor a bývalý brněnský primátor z let 2004-2006 Richard Svoboda. „Nyní se po návratu z dovolené seznámím se všemi volebními analýzami a přeberu všechny potřebné materiály k podzimním volbám. K plánům na podobu kampaně občanských demokratů se vyjádřím během příštího týdne,“ uvedl Svoboda.

První místopředsedkyně ODS a šéfka Sněmovny Miroslava Němcová na dotaz Práva popřela, že by na odchod Zajíčka ze stranické funkce tlačil některý z koaličních partnerů. „Pan Zajíček tam řekl, že si myslí, že by to bylo takhle lepší, tak jsme to tak vyřešili,“ uvedla pro Právo.

Vsadí na politiky z regionů

Občanští demokraté připouštějí, že TOP 09 získala ve vládě klíčová ministerstva, díky nimž může lépe oslovovat voliče. Před komunálními a senátními volbami se tak ODS chystá kontrovat osobnostmi z regionů.

„My musíme neustále dokazovat veřejnosti, že tu jsme a že máme co nabídnout, a to v dnešní době není úplně jednoduché, protože konkurence je veliká,“ soudí místopředseda ODS Pavel Blažek.

Podle něj je sázka na Richarda Svobodu dobrou volbou i proto, že senátor nekandiduje v žádných volbách a tak bude mít na vedení kampaně dost času.

Blažek měl podle původního plánu spolu s předsedou Senátu Přemyslem Sobotkou a šéfem senátorského klubu Tomášem Julínkem dohlížet na kampaň vedenou Zajíčkem. Blažek je jediným členem vedení ODS, který nemá vysokou ústavní funkci.

Se zahraničními rádci se nepočítá?

Blažek, stejně jako Němcová, nebere příliš vážně výsledky SANEP. „Obavy nemám, ale to, že máme o čem přemýšlet v ODS, je zřejmé už od června, to není nic nového,“ řekl Blažek.

Za obrovskou chybu by však označil vedení souboje mezi ODS a TOP 09. „Vyhraje ta z těch politických stran, která dokáže myslet státnicky. Teď se ptát, jestli má TOP 09 víc, nebo míň, není významné. Významné je, jestli dokážeme v komunálních volbách vychovávat další primátory a náměstky v politické osobnosti, a nebo jestli je bude vychovávat někdo jiný,“ uvedl místopředseda ODS.

Blažek je také skeptický k využívání zahraničních poradců. Před sněmovními volbami radil například americký specialista na kampaně Arthur J. Finkelstein. „Zahraniční poradci, jak se ukázalo, tak to asi není úplně ono,“ dodal Blažek. Rady od bývalého šéfa kampaně Langra by si však klidně poslechl.

Praha plánuje opět vlastní kampaň

Prestižní souboj mezi pravicovými stranami se odehraje v Praze. TOP 09 coby kandidáta na primátora nasadila bývalého guvernéra centrální banky Zdeňka Tůmu. ODS bude mít o svém lídrovi jasno zřejmě až v polovině srpna.

„Komunální kampaň pražské ODS vždy byla velmi specifická a tak tomu bude i tentokrát,“ uvedl pro Právo šéf pražské ODS a poslanec Boris Šťastný.

V souvislosti s obsazením vlády připustil, že šéfové reformních ministerstev, která obsadili zástupci TOP 09, mohou být v současné době viditelnější. „Na druhou stranu nositelem reforem je Petr Nečas a celá vláda,“ dodal Šťastný.

ODS ve 27 volebních obvodech obhajuje 18 mandátů z 36, které dosud v Senátu má. Například Blažek by za úspěch považoval, kdyby jich získala 13. V takovém případě by však ODS s 22 mandáty spadla v horní komoře za ČSSD. Ta teď drží 29 křesel, ale letos žádné neobhajuje, může tedy jen posílit.

Reklama

Výběr článků

Načítám