Hlavní obsah

Poslanci odevzdávali majetková přiznání - zisky desítek miliónů i vysoké dluhy

– Praha • Aktualizováno

Drtivá většina poslanců již na stránkách Sněmovny uveřejnila majetková přiznání za loňský rok a část letoška. Zákonnou povinnost zatím nesplnilo sedm zákonodárců. Nejvíce (82 miliónů) podle dostupných údajů loni vydělal někdejší ministr dopravy Aleš Řebíček (ODS). Zřejmě největším dlužníkem je podle všeho jeho stranický kolega Daniel Petruška dlužící 12 miliónů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček vydělal 82 miliónů

Článek

Z přiznání lze například vyčíst, že někdejší místopředseda dolní komory Jan Kasal si loni skoro za milión postavil sluneční elektrárnu. Řebíček zbohatl na prodeji akcií, zatímco Petruškův dluh pochází z hypotečního úvěru a půjčky.

Za neodevzdání hrozí pokuta

Za neodevzdání majetkového přiznání hrozí zákonodárcům pokuta až do výše 50 000 korun.  Všechny dokumenty ještě před zveřejněním museli zkontrolovat členové mandátového a imunitního výboru Sněmovny. Právě jeho členové rozhodují o případném udělení sankcí.

Předseda výboru Jeroným Tejc (ČSSD) k tomu uvedl, že ne všechna byla vyplněna správně. "Spíše to byly chyby typu, že někdo napsal například koupi nemovitosti, ale nezaškrtl kolonku ano ani ne. To znamená, že zapomněl jeden křížek. Proto jsme tyto poslance požádali, aby si to opravili," popsal kontrolu Tejc. Výbor se prý nezabýval faktickým ověřováním uvedených informací.

Největším hříšníkem je Snítilý

Podle internetového systému Sněmovny neodevzdalo přiznání sedm poslanců. Většina z nich zatím nedodala formulář za letošní rok, za minulý ho dluží poslanec ČSSD Evžen Snítilý. Mezi hříšníky, kteří nedodali přiznání za část roku 2010, je například bývalý předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda, jeho nástupkyně Michaela Šojdrová či právnička Klára Slámová.

Podle Tejce byli všichni poslanci, kteří neměli přiznání v pořádku, na tento fakt upozorněni. "Pokud by ho někdo nedodal vůbec, ani přes upozornění, myslím, že by bylo na místě uložit pokutu. Naopak pokud někdo dodal o den nebo dva později, byl bych shovívavý," uvedl Tejc.

Foto: Mílan Malíček, Právo

Poslanec Evžen Snítilý

Majetková přiznání za uplynulý rok musejí ze zákona podávat politici a vysoce postavení úředníci do konce června. Pokud ve funkci skončí, musejí dodat do registru dolní komory nový dokument do měsíce. Přiznání přitom není nijak omezeno délkou výkonu funkce, takže poslanec Jozef Kubinyi (ČSSD) podával přiznání za deset dní, po které byl ve funkci.

Ze sedmera hříšníků již majetkové přiznání nemůže podat Jindřich Valouch, který v březnu tohoto roku zemřel. Podle všeho jej nepodá ani těžce nemocný exposlanec Tomáš Kvapil. Ten je ve vážném zdravotním stavu od ledna 2009, kdy prodělal mozkovou příhodu.

"Bylo by evidentně v rozporu se smyslem zákona vyžadovat přiznání i po poslancích, kteří toho nejsou schopni," okomentoval pro Novinky situaci v případě Kvapila s Valouchem Tejc.

Rychlé nápravy

Šojdrová v tiskovém prohlášení uznala své opomenutí a uvedla, že vyplněné přiznání ještě ve čtvrtek odeslala do Sněmovny. S tiskovým prohlášením o něco později přispěchal i Svoboda s tím, že pouze napravil technický nedostatek. „Zjistil jsem, že majetkové přiznání výslovně za rok 2009 a za 1. pololetí 2010 jsem podal na jednom formuláři. Technický požadavek na podání na zvláštních formulářích jsem dnes splnil tím, že jsem stejné údaje přepsal do samostatného formuláře pro 1. pololetí 2010,“ uvedl expředseda lidovců.

Poslanci, kteří neodevzdali majetková přiznání
Evžen Snítilý (ČSSD)za rok 2009 i 2010
Pavol Kubuš (ČSSD)za rok 2010
Tomáš Kvapil (KDU-ČSL)za rok 2010
Klára Slámová (ODS)za rok 2010
Cyril Svoboda (KDU-ČSL)za rok 2010
Michaela Šojdrová (KDU-ČSL)za rok 2010
Jindřich Valouch (ČSSD)za rok 2010 (zemřel v březnu 2010)
Zdroj: PSP ČR

Reklama

Výběr článků

Načítám