Hlavní obsah

Penzistům s výdělkem nad 70 tisíc měsíčně se zdaní důchod

Právo, Vladimír Čechlovský
Aktualizováno

Pracujícím důchodcům, kteří si vydělají měsíčně nad trojnásobek průměrné mzdy, to je zhruba 70 000 korun a více, se budou danit důchody. Šlo by o stovky, nejvýš o tisíce důchodců. Pro naprostou většinu pracujících důchodců se ve zdaňování nic nezmění.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Vyplývá to ze čtvrtečního prohlášení premiéra Petra Nečase v reakci na článek Práva. Z něho vyplývalo, že pracující důchodce postihnou od ledna 2011 vyšší daně všeobecně.

„Koalice se dohodla, že pokud má důchodce měsíční vedlejší příjem přesahující trojnásobek průměrné měsíční mzdy, pak bude muset zdanit důchod, který pobírá. Tzn. že penzista s příjmem přibližně nad 70 tisíc korun měsíčně bude zdaňovat svůj důchod. To se dotkne řádově stovek lidí, nikoliv statisíců. Tento návrh nezasáhne důchodce, kteří si přivydělávají pár tisíc měsíčně,“ vysvětluje předseda vlády.

To, že bude nově zdaňován důchod vysoko vydělávajícího penzisty, však z textu koaliční dohody vůbec nevyplývalo. V dokumentu se doslova říká: „Senioři, kteří pobírají starobní důchod a zároveň mají příjmy ve výši přesahující trojnásobek průměrné mzdy, budou muset tyto příjmy zdaňovat.“

O zdaňování přivýdělku mluvil i Kalousek

Také ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který se účastnil vrcholových jednání o koaliční dohodě, v rozhovoru v Právu (17. července), mluvil o zdaňování přivýdělku důchodců, nikoli o zdaňování starobních důchodů vysoko vydělávajících penzistů.

Konkrétně na otázku „U důchodců jste rozhodli o zdanění jejich přivýdělků, proč?“, totiž odpověděl: „To je naprosto v pořádku, zdaňovat se budou jejich příjmy nad trojnásobek průměrné mzdy. Nikdo jim nebude zakazovat pracovat, ale vznikne-li jim z toho příjem, tak z něho budou platit daně. Každý příjem má být zdaněn.“

Až dosud nebyly nikomu starobní důchody zdaňovány až do částky 288 000 korun ročně, což odpovídá důchodu 24 000 korun měsíčně. Nyní by tedy nejen výdělek, ale i důchod vysoko vydělávajícího důchodce byl zdaněn, a to 15 procenty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám