Hlavní obsah

Sdružení Johnova náměstka Moroze dostalo pokutu za zneužití dat

Právo, jfk, jt
Praha

Pokutu dvacet tisíc korun udělil letos v květnu Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) Asociaci na ochranu věřitelů ČR, jejímž prezidentem je nový náměstek ministra vnitra Michal Moroz. Sankce byla udělena za to, že asociace letos v únoru zveřejnila v Černé listině na svých webových stránkách osobní údaje zhruba 200 osob.

Článek

„Dne 3. května jsme Asociaci na ochranu věřitelů ukládali pokutu 20 tisíc korun za porušení zákona 133 o evidenci obyvatel a rodných číslech. Deliktu se dopustila tím, že na svých stránkách uveřejnila seznam dvou set osob v rubrice Černá listina včetně rodných čísel,“ uvedla mluvčí ÚOOÚ Hana Štěpánková.

Podnět úřadu podala společnost Centrální registr dlužníků (CERD), která se na černé listině asociace sama ocitla. „Považuji za skandální, pokud má ve funkci náměstka ministra vnitra figurovat někdo, kdo nezvládá práci s osobními údaji,“ uvedl Jiří Jehlička z CERD.

Vyjádření Michala Moroze k pokutě za zneužití osobních dat se včera Právu nepodařilo získat. V souvislosti s Morozem zároveň stále není jasné, kdo ho vlastně na vysokou pozici v resortu nominoval. Podle ministra vnitra a šéfa strany Věci veřejné Radka Johna to byla TOP 09, její místopředseda a ministr financí Miroslav Kalousek to ale včera razantně odmítl.

„Rozhodně není naším náměstkem, nikdo ze strany ho nezná a nikdy jsme ho na tuto pozici nenominovali,“ řekl Právu Kalousek. Moroz včera odmítl, že by kvůli postoji TOP 09 svou funkci opustil. „Rezignovat nebudu, nebude-li si to přát pan ministr jako můj nadřízený,“ uvedl nový Johnův náměstek.

Ten je zároveň i majitelem bezpečnostní agentury Moroz & Partners a podle svých slov v současné době vyjednává o jejím prodeji. „Z exekutivních funkcí ve firmách jsem odešel již před jmenováním, nyní řeším prodej společnosti M některému zahraničnímu partnerovi,“ konstatoval Moroz, který z pozice šéfa firmy zastupuje v České republice i mezinárodní detektivní agenturu Pinkerton.

„Spolupráce s Pinkertonem bude otázkou dohody nového majitele s touto mezinárodní firmou, ale pro její přerušení nevidím důvod,“ poznamenal Moroz s tím, že agentura se vždy orientovala na komerční klienty a nikoliv na státní správu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám