Hlavní obsah

Poslanci zvýhodnění hypoték rušit nechtějí, sami je mají

– Praha
Právo, Marie Königová

Hypotéky jsou oblíbené i mezi poslanci a senátory, jejichž půjčky na bydlení se pohybují od statisícových částek až po mnohamiliónové. Zvednou tedy ruce pro zrušení jejich daňového zvýhodnění, které plánuje ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a které by se dotklo i jich osobně?

Foto: Petr Horník, Právo

Sněmovna

Článek

Opoziční poslanci Kalouskovu myšlenku zavrhli zcela, problémy s ní ale mají i někteří koaliční zákonodárci. Především v řadách občanských demokratů zavládly rozpaky. A to přesto, že jejich šéf a premiér Petr Nečas je Kalouskovu řešení nakloněn. [celá zpráva]

Odpočty úroků z daňového základu mohou v prvních letech splácení zachránit rodinným rozpočtům až desítky tisíc korun ročně. Všichni zákonodárci, které Právo oslovilo, tvrdili, že při hlasování své domácí finance zachraňovat nebudou.

Změna by pro ně při jejich příjmech (minimální plat zákonodárce je 58 944 Kč plus náhrady) nebyla likvidační, ale připouštějí, že mnoha mladým rodinám by to mohlo způsobit potíže při splácení.

O tom, kolik peněz odčerpává hypotéka z jejich měsíčních příjmů, žádný z nich moc hovořit nechtěl. Pouze Jan Hamáček z ČSSD, který si půjčil 2,2 miliónu korun, uvedl, že pokud by Kalousek prosadil svou, pak by se mu hypotéka prodražila o 1200 korun měsíčně.

Hamáček připomněl, že mladé rodiny s odpočtem z daní počítají, když zvažují, jakou hypotéku si mohou dovolit. Podle něho v kombinaci se snížením státního příspěvku stavebního spoření a se zrušením moratoria na daň z nemovitosti, kdy již nejsou novostavby osvobozeny na deset let od této daně, to povede ke snížení zájmu o řešení vlastnického bydlení. „Pro lidi to bude zásadní komplikace, protože to znejisťuje mladé rodiny, které si plánují tak zásadní dlouhodobý závazek,“ doplnil Hamáček.

Když rušit výjimky, tak raději všechny

Ministr financí může počítat s podporou od svých straníků, kteří bývají k svému místopředsedovi loajální, a také Věci veřejné jsou jeho radikálnímu řezu nakloněny.

Ministr financí může počítat s podporou od svých straníků, kteří bývají k svému místopředsedovi loajální, a také Věci veřejné jsou jeho radikálnímu řezu nakloněny. Jak Právu sdělil člen vedení véčkařů Petr Skokan, je to otázka k vyjednávání v koalici.

„V dlouhodobém horizontu jsme pro zrušení všech daňových výjimek, tedy i daňového zvýhodnění hypoték,“ uvedl a dodal, že to je názor i některých jeho stranických kolegů.

Předseda zdravotního výboru a šéf pražské ODS Boris Šťastný, kterého ke konci letošního června čekalo z hypotéky splatit ještě 1,9 miliónu korun, očekává, že půjde o změnu celého daňového systému.

„Dívám se očima miliónu spoluobčanů, kteří k tomu přistupovali jako k poměrně významné podpoře bydlení. To, že lze odečíst úroky ze základu daně, je pro mnoho z nich významnou položkou,“ řekl s tím, že právě proto má k takové změně v této chvíli rezervovaný postoj.

„Pokud chceme měnit daňový systém tak zásadně, že zrušíme všechny výjimky bez milosti, tak je to věc, kterou dokáži akceptovat a zvednu pro ni ruku. Pokud chceme vyzobávat jen některé, a mezi nimi právě tuto, tak bych se na to nedíval s velkým nadšením,“ uvedl Šťastný.

Diskusi o celkové koncepci daní z příjmu očekává i Petr Gandalovič z ODS: „Je třeba vyhodnotit dopady takového řešení pro všechny příjmové skupiny,“ uvedl. „Daňová odpočitatelnost efektivně sníží jeden procentní bod úrokové sazby. Takže to na splátce znát je. Není to něco, nad čím můžeme mávnout rukou,“ doplnil Gandalovič, který podle svého přiznání ještě musí doplatit 3,4 miliónu korun.

Opozice: nesouhlas

Opoziční poslanci varují, že zrušení výhodnosti hypoték může vést k poklesu zájmu o řešení vlastního bydlení, což může způsobit i propad ve stavebnictví.

Současným rekordmanem mezi hypotékáři s 4,47 miliónu korun je soc. dem. předseda mandátového a imunitního výboru Jeroným Tejc, který přestal od letoška brát od Sněmovny příspěvek na bydlení.

„Myslím, že to není rozumný nápad. Více bych pochopil, kdyby vláda šla na účelové vázání prostředků ze stavebního spoření na bydlení, případě kdyby omezila podporu hypoték jen na startovací bydlení pro mladé rodiny,“ řekl Právu. Podle něho změna v důsledku zdraží bydlení nájemní, zvedne to i ceny nemovitostí.

Ivančickému starostovi Vojtěchu Adamovi (KSČM) zbývá z půlmiliónové hypotéky doplatit ještě 365 tisíc korun. „Mám ještě 2,5 roku fixaci, pak to chci zaplatit najednou, nechci už tolik přeplácet,“ svěřil se Právu.

Změnu v odpočtech úroků nepodpoří. „Jako starosta vím, že nejsou peníze na výstavbu sociálního bydlení a všichni jsou rádi, když se lidé dokáží o své bydlení postarat sami. Odpočet je ta nejmenší úleva, jakou stát může stavebníkům, zejména mladým, dát. Tohle je podle mě brutální. Nic to nevyřeší, jen to těm lidem ublíží,“ je přesvědčen Adam.

Senátoři také bez nadšení

Pokud by změna zákona o dani z příjmu prošla Sněmovnou, čekalo by na ni ještě druhé – možná obtížnější – kolo diskusí v Senátu. Ani tady nevyvolala velké nadšení.

„Mně se to nelíbí,“ komentoval návrh člen předsednictva senátorského klubu ODS Jiří Oberfalzer, jemuž zbývá doplatit z hypotéky ještě 1,8 miliónu. Nepovažuje za rozumné zhoršovat situaci lidem, kteří se rozhodli řešit si vlastní bydlení. „To mi nepřipadá prozíravé a navíc to povede k propadu stavebnictví, což je motor ekonomiky,“ zdůvodnil odmítavý postoj ke Kalouskově návrhu.

Ostřeji se vyjádřil Jaroslav Sykáček (za ČSSD), kterého čeká splácení částky ještě o půl miliónu vyšší: „Připadá mi to ujeté, je to něco jako komplot,“ prohlásil a dodal, že nejvíce mu na tom vadí fakt, že by se měnily podmínky hypoték retroaktivně.

Podle Sykáčka změna může mít ještě i jiný dopad. Ve své rodině má prý případ, kdy splácení hypotéky přimělo mladou rodinu odložit pořízení dalšího potomka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám