Hlavní obsah

Nové strany volila řada voličů jako "nejmenší zlo"

Novinky, jas

Výsledky letošních voleb vynesly do Sněmovny zástupce nových stran a přepsaly tradiční politickou mapu. Jak je však patrné, pro nemalou část lidí byl jejich výběr především volbou "nejmenšího zla". Například u VV to je dle průzkumu společnosti STEM 40 procent voličů.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Zatímco tradiční etablované strany se mohou opírat o relativně stabilní voličské jádro a početné pole sympatizantů, nově vzniklé subjekty do jisté míry těží z otrávenosti lidí s politickou situací.

Zatímco pro 51 procent komunistických voličů je KSČM stranou, která zcela odpovídá jejich názorům a zájmům, u ODS či ČSSD má tento názor zhruba třetina lidí. S VV a TOP 09 se takto identifikuje pouze 14 procent jejich voličů.

Voliči se nejčastěji se stranami ztotožňují do té míry, že připouštějí blízkost stranického programu a vlastních názorů. Není ale bez zajímavosti, že 40 procent voličů VV v průzkumu uvedlo, že tuto stranu volilo, ačkoliv jim není příliš blízká, ale jen lepší než ostatní strany.

U dalších stran se množství takovýchto voličů pohybuje kolem 15 procent. Vyšší je u TOP 09, kterou z těchto pohnutek zvolilo 27 procent lidí.

Který z výroků nejlépe charakterizuje volební rozhodnutí
zcela odpovídá mým názorůmje dosti blízko mým názorůmnení mi příliš blízko, ale stále lepší než ostatní
ODS295516
ČSSD325216
KSČM513613
VV144640
TOP 09145927
Zdroj: STEM

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám