Hlavní obsah

Nečas: Zrušení daňového zvýhodnění hypoték lze zvážit

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Nový premiér Petr Nečas (ODS) uvedl v neděli v Otázkách Václava Moravce, že lze zvážit zrušení daňového zvýhodnění hypoték, o kterém v sobotním Právu hovořil ministr financí z TOP09 Miroslav Kalousek. Nechce ale rušit přímo podporu bydlení, jen provést transformaci. Podle něj daňové úlevy hypoték zvýhodňují jen jednu formu bydlení a to vlastnické.

Foto: Peška Stanislav, ČTK

Premiér Petr Nečas byl hostem diskusního pořadu Otázky Václava Moravce, který České televize živě přenášela ze sídla vlády, Strakovy akademie v Praze.

Článek

„Já jsem přesvědčen, že s výjimkou výjimek, které se týkají péče o rodinu, vzdělání a důchodů, má každá jiná položka být diskutovaná,“ řekl Nečas k otázce výjimek.

Postup Kalouska se mu ale nelíbil: „Nelze říkat, že rušení mají být opatrná a pak něco vyhlašovat přes média.“

Se samotnou ideou však souhlasil: „Tímto daňovým nástrojem je zvýhodňováno vlastnické bydlení nad nájemním, dovedl bych si představit jednu výjimku pro všechny (druhy bydlení),“ uvedl Nečas.

Náhrady zaměstnaneckých benefitů

Připomenul, že chce u všech podobných případů zvýhodnění sjednocovat přístup. To je podle něj i případ zaměstnaneckých benefitů. Podle něj by mohly být „zaměstnanecké benefity nahrazeny jedním universálním benefitem nebo odpočtem“.

Seznam výjimek, které se budou rušit, však podle něj nebude součástí programového prohlášení vlády. To bude podle Nečase v něčem podrobnější než koaliční smlouvy, zejména ohledně práce resortů, ale v některých zase bude stručnější a nebude zahrnovat mechanismy fungování koalice.

DPH nemusí radikálně zvýšit ceny léků 

Nečas také hovořil o reformě zdravotnictví. Souhlasil, že reformu nelze spojovat jen s poplatky. Ocenil především fakt, že reforma umožnila lidem, kteří mají velké výdaje za léky strop, při jehož překročení se jim peníze vracejí, což dříve nebylo. Podle něj se ale reforma a poplatky teprve budou řešit.

Nedokázal ale reagovat na námitku, že se léky stále zdržují, a to zejména kvůli zvyšování DPH, na což upozornil sociální demokrat Bohuslav Sobotka.

Podle Nečase se zvyšování DPH nemusí na koncových cenách léků projevovat, protože ceny jsou regulované a lze nastavit pomalejší náběh křivky růstu DPH. To je podle něj možnost, jak minimalizovat vliv zvýšení sazby DPH. Neuvedl ale, zda se použije a je-li to trvalý instrument.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám