Hlavní obsah

Advokáti se brání Pospíšilově záměru snížit jim tarify

Právo, jfk

Za nesystémové opatření, které postihne především chudé lidi, považuje Česká advokátní komora (ČAK) záměr ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) snížit tarify advokátů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Pospíšil chce snížit tarify advokátů, těm se to samozřejmě nelíbí.

Článek

„Chápeme nelehkou úlohu ministra, který má hledat úspory v dlouhodobě, po stránce finanční nijak preferovaném ministerstvu, jakož i to, že se přímo nabízí nalézt úspory ve výdajích mimo resort,“ uvedl včera tajemník komory Ladislav Krym.

„Ale spravedlnost, to je především respekt k lidským právům,“ podotkl dále s tím, že zejména Listinou základních práv a svobod zaručené právo na obhajobu a právní zastoupení zajišťují advokáti na půdě své profesní organizace vlastními silami.

„Advokáti ze svého dotují stát tam, kde na základě určení ČAK poskytují právní služby chudým, ačkoli náklady by měl hradit stát,“ argumentoval včera Krym. Reagoval tak na Pospíšilova slova z pátečního Práva.

„Jsme připraveni uvažovat o zvýšení soudních poplatků, o změnách advokátních tarifů a dělat jiné nepopulární kroky,“ řekl Právu ministr.

Mluvčí výroky mírnila

Mluvčí ministerstva spravedlnosti Veronika Ludvíková však včera jeho výroky mírnila.

„Snížení by se týkalo jen advokátů ustanovených ex offo, které platí stát. Nejde navíc jen o snížení tarifů, ale zhodnocení toho, jaké úkony advokáti ex offo v současné době provádějí,“ vysvětlila Ludvíková.

„Je to na hlubší analýzu. Nejde jen o to, strhnout peníze, ale celkově se podívat na to, jak je systém postavený,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám