Hlavní obsah

Mužstvu snížíme příplatky nejméně, uklidňuje vojáky Vondra

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový ministr obrany Alexandr Vondra se snaží uklidnit obavy vojáků z očekávaných škrtů na ministerstvu obrany. Koaliční vláda ODS, TOP 09 a Věcí veřejných se domluvila, že vojákům zkrátí plat o pět procent a také jim sníží příplatek na bydlení o 36 procent.

Foto: Petr Horník, Právo

Alexandr Vondra

Článek

To vyvolalo negativní odezvu hlavně u řadových vojáků, kterým dělá desetitisícový příplatek na bydlení 40 procent platu.

Vondra ve čtvrtek po návštěvě generálního štábu vzkázal, že škrtání nebude plošné a že budou k nižším šaržím milosrdnější.

„Pokud jde o přídavky na bydlení, tak budu usilovat o to, aby rozhodnutí neměla nepřiměřený dopad na vojáky v nižších hodnostech, v případě mužstva poddůstojníků, praporčíků a nižších důstojníků,“ uvedl Vondra. Dodal, že budou šetřit i na provozu a pokusí se snížit nákupy, které slíbil propříště dělat za pomoci otevřených výběrových řízení.

Vondra po jednání s vedením armády zopakoval příměr, že nebudou řezat do svalů, a ořežou sádlo. Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek na to reagoval, že již připravují návrhy, kde bude možné ušetřit.

Vondra se v nejbližší době chystá navštívit velitelství v Staré Boleslavi a v Olomouci. Do podzimu chce navštívit všechny posádky v republice.

Reklama

Výběr článků

Načítám