Hlavní obsah

Policii chybějí peníze na platy civilních zaměstnanců

Právo, Jakub Troníček
Praha

Policejní prezidium v současné době hledá způsoby, jak zalátat díru v rozpočtu ve výši 160 miliónů korun, které chybějí na platy občanských zaměstnanců policie. Podle zjištění Práva už proto začala snižovat jejich stavy a škrtí i nejrůznější příplatky.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Peníze přitom chybějí už od začátku roku, ministerstvo financí je ale k žádostem vnitra o navýšení rozpočtu několik měsíců hluché a podle nového šéfa resortu Miroslava Kalouska (TOP 09) to tak i zůstane.

„Jsem ochotný se bavit o škrtání v jakékoliv rozpočtové kapitole, ale o navyšování v žádném případě,“ řekl k tomu ve středu Právu Kalousek.

Desítky miliónů na mzdy právníků, úředníků, údržbářů a dalších občanských zaměstnanců se každoročně „přelévaly“ z balíku peněz na platy neobsazených služebních míst u policie, prostředky na prázdná místa už ale loni v rámci úsporných opatření přestalo vnitro z rozpočtu dostávat.

V současné době podle personálního šéfa policejního prezidia Romana Fidlera leží na vládě další žádost, tentokrát o převedení peněz z jiné kapitoly rozpočtu vnitra právě na platy civilních zaměstnanců, ale i ta zůstane podle všeho nevyslyšena.

„Ani žádné přesouvání peněz z jedné hromádky na druhou nebude. Dalo by se to říct i tak, že mejdan skončil,“ poznamenal Kalousek.

Podle Langera za to může Pecina

Pro policii to znamená nutnost drastických úspor, jako první to v posledních týdnech začínají pociťovat zaměstnanci, kteří mají uzavřenou smlouvu na dobu určitou, tedy většinou důchodci, kteří u policie pracují např. jako údržbáři nebo správci budov. „V současné době jim už neprodlužujeme smlouvy,“ řekl Fidler s tím, že jde o desítky až stovky lidí.

Šéf personálky zároveň dodal, že další úspory musejí hledat ředitelé policie v jednotlivých regionech. „Je na nich, kde ušetří,“ uvedl Fidler. Např. policistům na Královéhradecku jejich nadřízení zavřeli v rámci úspor kohouty s teplou vodou, jinde zase zaměstnancům omezili příspěvky, např. na dopravu.

Podle bývalého ministra vnitra za ODS Ivana Langera zavinil současnou situaci jeho nástupce ve funkci za ČSSD Martin Pecina. „Souhlasil se snížením tabulkových míst u policie o dva tisíce a zároveň furiantsky prohlašoval, že chybějící peníze na financích sežene. To se samozřejmě nestalo a policie má teď velmi vážný problém,“ konstatoval Langer. Vyjádření Peciny se včera kvůli jeho plánované zahraniční dovolené nepodařilo sehnat.

Další drastické škrty policii teprve čekají, nový ministr vnitra a šéf strany Věci veřejné Radek John totiž v úterý při nástupu do funkce prohlásil, že chce v resortu ušetřit pět miliard korun. To podle něj bude znamenat snižování platů o deset procent, stejně jako razantní seškrtání výdajů na provoz i investice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám