Hlavní obsah

Bárta daroval na charitu poslanecký plat, na který ale nemá nárok

Právo, ČTK, Marek Přibil
Praha
Aktualizováno

Ministr dopravy a poslanec Věcí veřejných Vít Bárta a jeho kolega ze Sněmovny Michal Babák se rozhodli posílat na charitu měsíc co měsíc své poslanecké platy. Jenže Bárta si zřejmě neuvědomil, že když byl jmenován ministrem dopravy, o poslanecký plat i náhrady přišel.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr dopravy Vít Bárta (VV)

Článek

V darovací smlouvě se Bárta s Babákem ve středu zavázali, že platy věnují nadaci Archa Chantal herečky Chantal Poullain. Nadace se zaměřuje na práci s dětskými pacienty. „Domníváme se, že je to naprosto přirozené. Do politiky nevstupujeme proto, abychom si z ní udělali živnost. Naopak, chceme něco zlepšit,“ řekl Babák s tím, že s Bártou jsou oba zajištění.

Podle zákona o platech ústavních činitelů ale ten ústavní činitel, jenž je zároveň ministrem i poslancem, pobírá pouze jeden plat, a to ministerský. Základní plat poslance činí 58 944 korun plus až 43 300 korun dosud nedaněných náhrad. Ministr pobírá 112 512 korun a náhrady 17 100 korun.

Babák byl sám překvapen, když se dozvěděl, že Bárta poslanecký plat dostávat nebude. „Jak Bártu znám, tak nepochybuji, že i tak svým závazkům dostojí,“ dodal.

Před vstupem do politiky podnikali: Bárta byl vlastníkem největší bezpečnostní agentury ABL (převedl ji na bratra), Babákovi patří podle životopisu na webu Věcí veřejných společnost zabývající se poradenstvím především v oblasti daní a účetnictví. Oba podnikatelé před volbami sponzorovali Věci veřejné a k odevzdávání platů nadaci Archa Chantal se zavázali již tehdy.

"Na webu se i dovíte, kolik papíru prošlo tiskárnou" 

Šéfka poslaneckého klubu VV Kristýna Kočí pak dodala, že všichni poslanci Věcí veřejných věnují nevyčerpané poslanecké náhrady na charitativní projekty, o konkrétním použití bude rozhodovat klub. Pokud koalice prosadí zákon o zdanění těchto náhrad, poslanci jejich posílání na charitu ukončí.

Nezdaněné náhrady, u nichž Sněmovna nepožaduje potvrzení, jsou dvojího druhu: na reprezentaci a stravu činí 9100 korun a na dopravu od 22 800 korun u Pražanů, po 34 200 například u poslanců z Ostravy. U ostatních měsíčních náhrad jako na provoz kanceláře, za účty za telefon či za plat asistenta musí poslanci předložit příslušné dokumenty.

Místopředseda VV a ministr školství Josef Dobeš už Právu řekl, že strana chce veškeré účty zveřejňovat na internetových stránkách a provádět pravidelné audity. Pokud se tak stane, tak veřejnosti budou dostupné velmi detailní informace, mnohdy soukromého ražení, například kolik mimopražské poslance v hlavním městě stojí pronájem bytu, kolik zákonodárce utrácí za kravaty, kolik měsíčně protelefonuje či nakoupí papíru do tiskárny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám