Hlavní obsah

Rebelka Páralová se vrací do světa politiky

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Původně to vypadalo, že po dvanácti letech poslancování přijde na řadu soukromý byznys. Svět politiky ale podle všeho působí na některé lidi jako magnet. Bude to i případ bývalé poslankyně ODS a rebelky ve vlastní straně Aleny Páralové.

Foto: René Volfík, Právo

Alena Páralová na fotografii z roku 2006

Článek

Už měla místo v soukromé firmě, ale do Sněmovny se vrátila. Nikoli jako poslankyně, ale jako ředitelka kanceláře předsedkyně dolní parlamentní komory. Nabídce prý nešlo odolat. Alena Páralová a Miroslava Němcová k sobě měly vždy blízko.

„Už jsem byla nachystaná, že tady (ve Sněmovně) končím, vymyslela jsem si spoustu aktivit, ale koho by napadlo, že bude paní Němcová první místopředsedkyní ODS a také předsedkyní Sněmovny,“ řekla Právu Páralová. Tento okamžik prý převrátil i její život.

„Tu nabídku jsem přijala, protože si myslím, že dvojice Nečas–Němcová je moje krevní skupina,“ tvrdí Páralová.

Pozlobila i Nečase

Exposlankyně v minulém volebním období patřila ke skupině rebelů kolem Vlastimila Tlustého. Hrozilo jí vyloučení z ODS, nakonec z ní odešla sama. A to v květnu loňského roku na protest proti přijetí Lisabonské smlouvy. Velká stoupenkyně Václava Klause se tehdy nechala slyšet, že nemůže hodit za hlavu sliby, které ona i ODS dala voličům.

Jednu chvíli koketovala s nově vzniklou Machovou Stranou svobodných občanů. S ODS ale v klíčových okamžicích držela basu.

Až na výjimky. Za jednu z nich se dostala do střetu i se současným šéfem ODS a premiérem Petrem Nečasem. Spolu s dalšími rebely a tehdejší levicovou opozicí prosadila návrh, podle kterého rodiče těžce nemocných dětí mají dostávat příspěvek nikoli jen do sedmi let věku dítěte, ale až do patnácti. Nečasův hněv coby tehdejšího místopředsedy strany a ministra práce a sociálních věcí ji neminul.

„Je zjevné, že někteří kolegové chtějí tuto vládu demontovat, demontovat tuto koalici,“ řekl tehdy Právu na adresu pěti poslanců Nečas. Tato epizoda už ale upadla v zapomnění.

Do Senátu? „Proti ODS bych nešla“

Páralová dokonce uvažovala o podzimní kandidatuře do Senátu, a to na vlastní triko, jako nezávislá. Před týdnem si to – jak řekla – definitivně rozmyslela. „Když chci podporovat dvojici Nečas–Němcová, nebylo by asi vhodné kandidovat jako nezávislá proti ODS,“ zdůvodňuje svůj postoj bývalá rebelka.

Šance Páralové mohly být slušné. To naznačily i volby v roce 2006, kdy ji strana umístila na nevolitelné páté místo, přičemž díky kroužkovacím preferencím přeskákala i šéfa regionu Daniela Petrušku.

A že by se chtěla znovu do ODS vrátit? „To zatím neřeším, práce mám na dvanáct hodin denně,“ říká Páralová. Jako prioritu si prý teď dává pomáhat předsedkyni komory a krýt jí záda. „Ani nevím, jestli by mě chtěli zpátky,“ připouští novopečená ředitelka kanceláře šéfky komory.

V každém případě prý ale ODS je teď jiná a podle ní má strana šanci být úspěšná. Ne jako za Topolánka, kdy se Parálová – jak poznamenal - v ODS trápila. Nebyla zdaleka sama. Jeho kritičkou byla i Němcová, která na jaře jako jedna z prvních proti němu vystoupila.

Teď se Páralová trápí záplavami došlé pošty a pomocí při vytváření týmu spolupracovníků předsedkyně dolní komory Němcové.

Od středy do něj patří i další žena bez politické příslušnosti, nová mluvčí šéfky Sněmovny, radní z Prahy 6 Ingrid Kejkrtová. Ve svém životopisu má pětačtyřicetiletá Kejkrtová funkci mluvčí někdejšího starosty, dnes pražského primátora a poslance Pavla Béma, či pozici tajemnice bývalé předsedkyně Unie svobody Hany Marvanové. Nebo také produkční Rádia Česko.

Ve vedení Sněmovny převažují ženy. Nyní tam vzniká servisní dámský kroužek kolem předsedkyně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám