Hlavní obsah

Pospíšil se zajímá, proč policie prověřovala Motejlovu kancelář

Právo, Radim Vaculík

Staronový ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) se začne po svém úterním jmenování zabývat okolnostmi prověřování hospodaření kanceláře nedávno zesnulého ombudsmana Otakara Motejla. Právu ve čtvrtek řekl, že chce získat podrobné informace o postupu státních zástupců v této kauze.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Pospíšil

Článek

„Budu-li mít tu pravomoc, tak mě samozřejmě budou zajímat okolnosti té věci a nakolik to může mít ono pozadí, o kterém novináři spekulují. Musím si to podrobně prostudovat, a pokud mi to pravomoc umožní, vyžádám si podrobné informace,“ uvedl Pospíšil.

Nechá si prý poradit od ministerských právníků a pak se rozhodne, jestli v té věci bude schopen něco udělat či nikoli.

Podle serveru Aktuálně.cz policisté případ prověřovali na základě anonymního udání, a přestože jej chtěli opakovaně uzavřít s tím, že nezjistili trestný čin, brněnské státní zastupitelství pod vedením Petra Coufala prý nechalo kauzu znovu prověřovat.

Vše nakonec krátce před Motejlovou smrtí skončilo odložením věci, ale nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká nyní případ znovu nechala otevřít a spis dostane nově na stůl pražské vrchní státní zastupitelství.

Žalobci Coufal a Vesecká přitom figurovali v soudní při tzv. justiční mafie, jak oba a dalších pět špiček české justice nazvala kvůli kauze bývalého vicepremiéra Jiřího Čunka předchůdkyně Vesecké Marie Benešová.

A ombudsman Motejl opakovaně veřejně tzv. justiční mafii kritizoval, Veseckou dokonce kvůli případu vyzýval k odchodu z funkce.

V této souvislosti server spekuluje o zákulisních tlacích na vyšetřování kauzy kanceláře ombudsmana a o snaze cokoli na Motejla najít. Coufal i Vesecká to odmítají.

Pospíšil se přesto na základě informací z médií míní o případu podrobně informovat. Sám včera přiznal, že nevěřil tomu, když poprvé slyšel, co se kolem kanceláře ombudsmana děje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám