Hlavní obsah

Picek uklidňoval znervóznělé vojáky

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nepokoj, který v armádě propukl poté, co vznikající vláda ohlásila, že bude vojákům škrtat mzdy, musel uklidňovat náčelník generálního štábu Vlastimil Picek. Ve středu si do Prahy pozval zástupce praporčického sboru z celé armády.

Foto: Petr Horník, Právo

Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek

Článek

„Vrchní praporčíci jednotlivých operačních velitelství, brigád a základen diskutovali s nejvyšším představitelem velení AČR o aktuálních otázkách, které v současné době hýbou celou armádou,“ stojí ve zprávě z jednání.

Jak již informovalo Právo, vojákům se nelíbí, že vláda ODS, TOP 09 a VV jim chce vzít pět procent z platů a 36 procent z 10tisícového příspěvku na bydlení. Podle dopisů a reakcí na internetových diskuzích řada  vojáků dokonce přemýšlí, že řady českého vojska opustí. [celá zpráva]

Picek vyzval vojáky, aby nepřijímali unáhlená rozhodnutí.

„Zatím se mnou nikdo konkrétní opatření nekonzultoval, ale je pravdou, že úspory a šetření se bezesporu dotknou i armády. Vnímám tu skutečnost, že řada otázek vojáků zůstává v této chvíli nezodpovězena. Udělám však všechno pro to, aby případná úsporná opatření měla co možná nejmenší dopad na samotné vojáky,“ ubezpečil přítomné praporčíky Picek.

Reklama

Související články

Armádě hrozí hromadné odchody vojáků

V české armádě to vře. Poté, co se nově vznikající koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných domluvila, že dvě miliardy korun na platy učitelů ušetří na mzdách...

Výběr článků

Načítám