Hlavní obsah

Benešová se omluvila Grygárkovi, že ho označila za justičního mafiána

Bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová se omluvila náměstkovi pražského vrchního státního zástupce Liboru Grygárkovi za to, že ho v souvislosti s vyšetřováním kauzy někdejšího vicepremiéra Jiřího Čunka veřejně označila za člena justiční mafie. Učinila tak na základě rozsudku Krajského soudu v Praze z poloviny června.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Marie Benešová

Článek

Kauza takzvané justiční mafie však zatím nekončí. Proti rozhodnutí se odvolali nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká, exministr spravedlnosti Pavel Němec, místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera a náměstek Vesecké Karel Černovský, kterým soud omluvu nepřiznal.

Benešová o justičních představitelích v prosinci 2007 v pořadu Českého rozhlasu řekla, že fungují jako zákulisní justiční mafie, která se justici snaží plně ovládnout, aby sloužila zájmu vládnoucí garnitury, a že se snaží ovlivňovat kauzy v zákulisí, což se jim zatím daří. Podle již druhého rozhodnutí soudce Vojtěcha Cepla byly výroky bývalé nejvyšší státní zástupkyně nevhodné, Benešové se však mohly zdát pravdivé. Žalobě Grygárka však Cepl vyhověl.

"Moje výroky byly nepravdivé, za což se výše uvedenému (Grygárkovi) omlouvám," uvedla Benešová v omluvě, kterou zaslala ČTK. Podle Cepla totiž Grygárek neměl s Čunkovou údajnou korupční kauzou nic společného, pouze ji nechtěl projednávat v Čechách.

Text omluvy Marie Benešové Liboru Grygárkovi
Dne 20. prosince 2007 jsem v pořadu Ozvěny dne Českého rozhlasu označila náměstka vrchního státního zástupce na Vrchním státním zastupitelství v Praze, JUDr. Libora Grygárka, za člena zákulisní justiční mafie, který se snaží plně ovládnout justici, aby sloužila vládní garnituře, a který v zákulisí ovlivňuje kauzy. Moje výroky byly nepravdivé, za což se výše uvedenému omlouvám.

Ostatní žalobci se však podle Cepla ve vyšetřování bývalého vicepremiéra angažovali. "Činnost žalobců ve věci nestandardních postupů v případech Jiřího Čunka a katarského prince lze nazvat koordinovanou spoluprací bez ohledu na to, že instančně a procesně nebyl k této spolupráci žádný zjevný důvod, a tvrzení žalované o manipulování kauzami má proto prokázaný skutkový základ," uvedl Cepl při odůvodnění červnového rozhodnutí. Prokázalo se podle něho i to, že žalobci svým jednáním překračovali svou pravomoc a že ti, kdo je kritizovali, se stávali oběťmi "procesní šikany".

"Cepl opět neprovedl důkazy"

Cepl obdobně jako před dvěma lety uvedl, že žalobci se kvůli vyšetřování Čunka několikrát setkali, ačkoliv nikdo z nich neměl důvod do věci zasahovat. V Čunkově případě tak intervenovali a mohli kauzu ovlivnit. Soudce neuvěřil tvrzení žalobců, že se scházeli kvůli přátelským vztahům.

Justiční představitelé však s jeho verdiktem nesouhlasí. "Žalobci se odvolali, poslední odvolání dorazilo k soudu dnes," uvedla mluvčí středočeského krajského soudu Zuzana Steinerová. Podle Kučerova právního zástupce Jaroslava Ortmana byl Ceplův nynější rozsudek pouze ospravedlněním jeho původního verdiktu z roku 2008, který však následně zrušil pražský vrchní soud. "Soudce neprovedl důkazy a účastnické výslechy, což mu vrchní soud nařídil," uvedl Ortman. Za svého klienta požaduje, aby odvolací senát rozhodnutí opět zrušil a přidělil k projednání jinému soudci.

Benešovou v roce 2008 zažalovali kvůli jejím výrokům také šéf jihomoravských státních zástupců Petr Coufal a státní zástupce Arif Salichov - tito dva muži však později své žaloby stáhli, a ve druhém kole sporu už proto nejsou účastníky řízení.

Reklama

Výběr článků

Načítám