Hlavní obsah

Pospíšil chce jako ministr spravedlnosti zvážit osud Vesecké

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budoucí ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) chce hned po svém příchodu do úřadu udělat personální audit a také prověřit výběrová řízení v resortu za poslední rok. Tedy za dobu, kdy mu vládla Daniela Kovářová, spojovaná s někdejším ministrem Pavlem Němcem a jeho lidmi. Pospíšil se podívá na Němcův vliv v resortu a zváží osud nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Pospíšil

Článek

„Pokud budu jmenován, chci během měsíce udělat personální audit resortu a plán koncepčních změn na příští čtyři roky. Jakmile nastoupím, udělám i audit, v jaké fázi jsou některé projekty, o kterých v poslední době psala média. Pak učiním příslušná rozhodnutí,“ řekl Právu Pospíšil.

Zmínil především pozastavený miliardový tendr na provozovatele elektronického systému pro domácí vězně, o jehož budoucnosti chce hovořit s premiérem Petrem Nečasem (ODS). „Mým cílem není v žádném případě hledat nebo vytvářet na někoho něco, ale uspokojivě odpovědět veřejnosti na věci, které byly mediálně diskutované,“ podotkl.

S Nečasem bude chtít diskutovat i o osudu Renaty Vesecké. Sám Pospíšil Právu už dříve řekl, že Vesecká by měla post nejvyšší státní zástupkyně opustit.

Pospíšil se prý bude zajímat i o nedávno prodlouženou smlouvu o spolupráci s advokátní kanceláří exministra Němce, který má podle nepotvrzených informací na dění v resortu stále velký vliv. „Budu o tom přemýšlet a zkoumat, jak je možné odstupovat od pracovních dohod,“ naznačil Pospíšil, že zřejmě bude chtít kontrakt s Němcovou kanceláří ukončit.

Přivede si lidi zpět

Na ministerstvo si hodlá přivést lidi, kteří se mu za předchozího působení v čele resortu (2006 až 2009) osvědčili. O jménech nechtěl hovořit, na dotaz Práva ale připustil, že jedním z nich by mohl být jeho bývalý náměstek a nyní podřízený z plzeňských práv František Korbel.

Dosavadní kvalitní zaměstnanci úřadu se podle něj ale o práci bát nemusejí. „Nemíním dělat v resortu personální zemětřesení a vyhodit všechny, kteří přišli během posledního roku, důležitá je kvalita práce,“ přiblížil Pospíšil. Dále zmínil, že chce pokračovat v elektronizaci justice a dopracovat nový občanský a obchodní zákoník.

Reklama

Výběr článků

Načítám